Românii nu pun preț pe sănătatea orală

Data publicării:
stomatolog dentist - GettyImages - 13 oct 15

Maria Columban are 60 de ani şi nu a mai fost la dentist din tinereţe, până în urmă cu doi ani.

Maria Columban, pacientă 60 de ani: „Nu am dat importanţă la sănătatea mea şi când am văzut că nu mai am cu ce să mănânc. ”

Nu este o situaţie singulară. Românii nu pun preţ pe sănătatea orală. Doar 5% merg la dentist. Serviciile medicale sunt mult prea scumpe pentru buzunarele oamenilor: pot varia de la 100 de lei până la mii de euro. Cabinetele publice au dispărut şi oamenii susţin că nu îşi permit să meargă la privat.

Lector univ. dr. Dragoş Epistatu, medic primar de ortodonţie şi ortopedie dentofacială, cu competenţă în implantologie: „Policlinci de stat nu prea mai există, în afară de policlinicle ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Mininsterului de Interne, şamd, care sunt de stat, din păcate nu există aceste policlinici pentru persoanele defavorizate.”

În România 4100 de cabinete au contract cu CNAS. Sunt prea puţine însă pentru numărul de pacienţi. Anul acesta suma primită de medicii stomatologi de la stat este de aproximativ 80 de milioane de lei. Asta înseamnă un plafon de 1000 de lei în medie pentru fiecare cabinet. Insuficient, se plâng medicii.

Dr. Cristian Cîrceag, medic dentist: „Dacă am 2, 3 copii în tratament, carii procese carioase, infecţii, e posibil să-l termini din prima săptămână.

Care este răspunsul Casei Naționale de Sănătate, unde puteți găsi lista cabinetelor care au fonduri, dar și cum afectează problemele dentare organismul, aflați duminică, de la ora 13.30, la emisiunea Tinereţe fără bătrâneţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri