Record de infecţii intraspitaliceşti la Iaşi. Anul trecut, au fost raportate cele mai multe cazuri din ultimii 8 ani, adică peste 2.000, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică. Astfel, zilnic, cel puţin cinci pacienţi internaţi în Iaşi s-au ales cu o infecţie dobândită în spital. Epidemiologii trag un semnal de alarmă şi spun că acestea sunt tot mai greu de tratat, bacteriile fiind rezistente la antibiotice.

Embed:

 

Ciprian Vizitiu este unul dintre pacienţii diagnosticaţi cu infecţie intraspitalicească. Îşi aminteşte cu groază de perioada în care a luat stafilococ auriu din spital în urma unei operaţii.

Ciprian Vizitiu, fost pacient: „Igiena din spital în primul rând, personalul care încearcă dar uneori nu are cu ce să-şi facă treaba şi tot ce înseamnă aparatură cu instrumente sunt vechi şi chiar dacă sunt sterilizate, microbul rămâne”.

Raportul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi arată că în fiecare zi a anului trecut, cel puţin cinci pacienţi au trecut prin situaţii similare, fiind diagnosticaţi cu infecţii intraspitaliceşti. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în secţiile de chirurgie, ATI, urologie şi neonatologie.

Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi: „Se observă o creştere a incidenţei, fiind cea mai mare din ultimii opt ani. S-a raportat un număr de 2.035 de infecţii nosocomiale. Faţă de 2014 avem o creştere cu aproximativ 300 de cazuri.”

Cele mai întâlnite bacterii sunt stafilocoul auriu, bacteria care afecteaza tubul digestiv şi bacilul piocianic.

Sanda Mihaela Prelipcean, medic epidemiolog la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' Iaşi: „Ce este o mare problemă este că toate aceste bacterii întâlnite în spitale au început să câştige rezistenţă la mai multe antibiotice, nu la unul singur”.

Cazurile cele mai grave sunt transferate la Spitalul de Boli Infecţioase. Aici, un pavilion cu 10 paturi este în permanenţă ocupat cu pacienţi infectaţi în alte unităţi medicale. Tratamentul este de durată şi costisitor.

Teodor Nicolae, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Majoritatea au nevoie de terapie intensivă, de monitorizare, de soluţii sau substanţe speciale care practic cresc costurile de îngrijire ale unui astfel de pacient”.

Netratată, o infecţie dobândită în spitale poate fi fatală, mai ales în cazul pacienţilor care sunt deja vulnerabili.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!