Rolul psihologului în tratarea infertilității

Data publicării:
gravida insarcinata
FOTO: Guliver/ Getty Images

La cea mai mare clinică de infertilitate din Grecia consultaţia la psiholog este obligatorie şi are loc imediat după vizita la medicul specialist.

D. Konstantinos Pantos, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Multe cupluri nu sunt împreună pentru că se iubesc sau pentru că vor să întemeieze o familie. Uneori fac din copil un obiectiv de îndeplinit şi acesta este singurul lucru care îi ţine împreună, aşa că odată ce se naşte copilul îşi dau seama că nu mai au nimic în comun şi divorţează.”

În astfel de cazuri psihologul nu îşi dă acordul pentru procedurile de fertilizare, aşa că nu se fac. Bessie Kolovakis este terapeut specializat pe infertilitate de 18 ani.

Bessie Kolovakis, psihoterapeut: „Când relaţia nu este stabilă le recomandăm să lucreze împreună. Este nevoie ca o persoană să le spună că au nevoie de mai mult timp pentru a decide dacă vor să aibă un copil. Trebuie să înfrunte mai întâi problemele emoţionale pe care le are fiecare în parte.”

Dr. Konstantinos Pantos, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Nu este vorba doar despre a da naştere unui copil, ci despre a avea un copil într-un mediu familial bun.”

În cazul cuplurilor care sunt acceptate, psihologul este de mare ajutor în timpul tratamentului hormonal care se face înaintea fertilizarilor.

Bessie Kolovakis, psihoterapeut: „Într-un anumit punct al tratamentului vor apărea stresul şi anxietatea, aşa că este foarte important ca cineva să le spună că este normal, că se întâmplă, iar dacă se simte copleşită şi nu îşi poate face activitatea zilnică atunci va putea lucra cu aceste sentimente negative.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Procentual pot să spun că femeile suferă, dar are o dată de expirare suferinţa: ok, am suferit, hai să vedem ce avem de făcut! Bărbaţii sunt un pic mai reticenţi, adică gaura asta de supărare, de depresie, ţine mai mult, adică au nevoie de mai mult ajutor.”

Şi mai grav este că rata infertilităţii a crescut alarmant în ultimii ani, iar principala cauză nu este de natură medicală. Din ce în ce mai multe cupluri pun cariera pe primul loc şi amână prea mult timp apariţia unui copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri