România şi alte 10 ţări europene vor face schimb de organe pentru cazurile urgente de transplant. Este un proiect care va deveni operaţional în mai puţin de trei luni, au anunţat coordonatorii activităţii de transplant din ţara noastră. Şi tot ei le-au atras atenţia, din nou, responsabililor din domeniul sănătăţii, că România are nevoie de bănci de piele. Altele decât cea de la Spitalul Grigore Alexandrescu, folosită pentru tratarea răniţilor din Clubul Colectiv.

Embed:

Statisticile arată că în România sunt, anual, cam 10 cazuri în care medicii nu găsesc organe pentru transplanturi urgente. Cu situaţii similare se confruntă şi alte ţări. Pentru astfel de momente va funcţiona Platforma Europeană de Transplant.

Dacă ai o mare urgenţă pui cererea pe această platformă şi spui: am nevoie de un ficat. Şi în acelaşi timp ţările care sunt membre oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern,” explică Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant.

Proiectul începe de la Institutul Fundeni care are deja o colaborare pentru transplant hepatic cu spitale din Bulgaria şi Republica Moldova.

Anul trecut, organele a 115 donatori au salvat 230 de vieţi. Numărul intervenţiilor a fost cu 20% mai mic decât în 2014. Specialiştii cred că 2016 va fi un an mai bun, în special în cazul transplantului hepatic, unde pe lista de aşteptare sunt 300 de pacienţi.

Anul ăsta, în luna ianuarie, numai până acum, s-au făcut 10, deci dacă mergem în ritmul ăsta sigur vom ajunge la peste 120,” declară Irinel Popescu, preşedintele Comitetului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant.

În acelaşi timp, coordonatorii activităţii de transplant reamintesc autorităţilor că singura bancă de piele din ţară, cea de la Spitalul Grigore Alexandrescu, a oferit aproape 30 de mii de centimetri pătraţi de piele numai pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. Însă este nevoie de mai mult.

Nu mai poate rezista printr-un singur efort individual, într-un spital de copii, o bancă de piele, patent românesc, care să susţină un întreg sistem,” spune Dan Enescu managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Un proiect european de acum şase ani are 3,5 milioane de euro disponibili pentru înfiinţarea în România a patru bănci de piele. La licitaţiile organizate până acum nu s-a prezentat nimeni.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!