Singurul medic oncolog de la Spitalul din Vaslui a demisionat

Data publicării:
Consultatie medic pacient GettyImages noiembrie 2015

Toţi bolnavii au fost externaţi şi trebuie să meargă la Iaşi. Pentru cazurile grave, de la sfârșitul lunii ianuarie, Institutul Regional de Oncologie din Iași asigură transportul.

În județul Vaslui sunt peste 7.000 de oameni diagnosticați cu cancer. Pentru că situaţia este disperată, conducerea unităţii medicale a cerut ajutor de la Ministerul Sănătăţii şi de la celelalte spitale din Moldova, dar deocamdată nici un medic nu s-a arătat dispus să se angajeze pe postul rămas liber de la Vaslui.

Singurul medic oncolog de la Spitalul judeţean Vaslui şi-a dat demisia, iar unitatea medicală a fost nevoită să suspende activitatea în secţia destinată bolnavilor de cancer.

Pacienții nu au fost informați, au venit pentru tratament și au aflat că nu mai au medic.

Astăzi, când m-am dus, nu era nimeni acolo. Ca să fac chimioterapie, citostatice. (rep) Şi nu aţi mai reuşit să faceţi. Nu, era a patra ședință”, a declarat o pacientă.

Are cinci copii, e foarte important pentru ea. Drumul greu. Trebuie o grămadă de bani”, a adăugat sora bolnavei.

În judeţul Vaslui sunt peste 7.000 de bolnavi de cancer, şi în jur de 4.000 dintre aceştia sunt incluşi într-o schemă de tratament.

Începând de ieri, nu s-a mai internat nici un pacient pentru chimioterapie. Pacienții oncologici, cred că se găsesc în situația de a se vedea condamnați a doua oară. Situația e dramatică”, a declarat directorul Spitalului Județean Vaslui, Leila Croitoru. 

„Acei pacienţi de la Vaslui sunt condamnaţi la moarte. Doamna manager de acolo ştia că de un an de zile îi trebuie încă un medic oncolog şi că n-a vrut să se prezinte nimeni. Asta e scuza dumneaei, nu se admite asemenea scuză”, a reclamat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer,

Autorităţile au încercat să transfere un medic de la Iaşi la Vaslui însă niciunul dintre cei zece specialişti nu a vrut să se transfere. Aşa că au găsit o soluţie provizorie, transportul pacienţilor la peste 60 de kilometri, în Iaşi.

Începând de marțea viitoare să asigurăm trei zile pe săptămână, marți, miercuri și joi, ture de după amiază. De asemenea s-a făcut un contract cu o firmă de transport care va asigura transportul pacienților din Vaslui, începând de la ora 10”, a explicat directorul medical al IRO Iași, Gabriel Dimofte.

„În judeţul Neamț sunt vreo opt oncologi. Și dacă reușim să convingem pe cineva cel puțin pentru o perioadă să meargă la Vaslui e în regulă”, a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

În lipsa medicilor, pacienţii nu au acces nici la tratamentele care le-ar putea salva viaţa, la chimioterapie sau radioterapie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri