Meditația și terapia cognitiv comportamentală calmează durerile de spate cronice, este concluzia unui studiu clinic finanțat de US National Institutes of Health (NIH), publicat marți în Journal of American Medical Association (JAMA), citat de agenția France Presse.

 

Foto: Thinkstock

O echipă de cercetare condusă de dr. Daniel Cherkin din cadrul Group Health Research Institute din Seattle a efectuat un studiu pe 342 de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani, care sufereau de dureri în partea inferioară a spatelui, în medie de mai mult de șapte ani.

O treime din acest grup de studiu, selectată la întâmplare, a fost tratată cu ajutorul meditației printr-o metodă numită "reducerea stresului pe baza conștiinței" (Mindfulness-Based Stress Reduction), precum și prin yoga, scrie Agerpres.

O altă treime a urmat o terapie cognitiv comportamentală care a vizat să înlocuiască gândurile negative, precum și comportamentele de inadaptare cu gânduri pozitive și atitudini aflate în mai multă consonanță cu realitatea. Iar ultima treime din acest grup a fost tratată cu analgezice.

Aceste terapii au fost urmate timp de opt săptămâni, câte două ore pe săptămână.

După 26 de săptămâni, 61% dintre persoanele tratate cu ajutorul meditației și 58% dintre cei care au urmat o terapie psiho-corporală au raportat o îmbunătățire semnificativă a stării lor clinice, față de numai 44% la cei tratați cu analgezice.

Îmbunătățirea a fost, de asemenea, semnificativă în ceea ce privește reducerea durerii, cu 44% și, respectiv 45% la pacienții din grupurile de meditație și de terapie psiho-corporală, față de 27% la pacienții tratați cu analgezice.

Efectul a persistat, cu puține modificări, pe parcursul unui întreg an în ceea ce privește primele două grupuri studiate.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!