Visul american al bătrânei Dacii 1300

Data actualizării: Data publicării:
dacia

Două simboluri naţionale din America şi România, unite într-o călătorie unică. Un tânăr braşovean stabilit în America vrea să parcurgă celebra Route 66 cu o Dacia 1300 din anul 1977. Modelul este înmatriculat la New York şi este singurul din toată America. Aventura de 4.000 de kilometri a început deja şi se va termina săptămâna viitoare.

Edi este posesorul singurei Dacii din New York. Se mândreşte cu ea de fiecare dată când are ocazia şi spune că maşina merge ca unsă, deşi are 39 de ani. Este atât de sigur pe batrâna Dacie încât a decis să cucerească Route 66 care străbate America de la un capăt la altul. Zilnic va face câte 400 de kilometri.

Acum suntem în statul Michigan, în drum spre Chicago, unde o sa începem o aventură pe Route 66 cu Dacia adusă din România. Este o Dacia 1300 adusă din București la New York, anul trecut”, povestește Eduard Pălăghiţă, proprietarul mașinii.

Traseul nu este deloc uşor. Route 66 este una dintre cele mai vechi şosele din America. Străbate continentul de la est la vest şi trece prin opt state pe parcursul celor patru mii de kilometri. De-a lungul drumului sunt porţiuni mari, pustii, fără case, magazine sau benzinării.

„Maşina e din 1977, complet originală, n-am făcut nicio modificare, totul este exact aşa cum a ieşit din fabrică. Am făcut îmbunătăţiri, dar am pus maşina la punct, adică am pus cauciucuri noi, am schimbat garnituri”, spune Eduard Pălăghiţă.

În ţară, proprietarii de Dacii vechi îl încurajează pe Eduard şi îi ţin pumnii să ajungă cu bine la destinaţie. Specialiştii sunt convinşi că Dacia va parcurge cei 4.000 de kilometri fără probleme.

Dacă şi-a făcut o revizie la timp şi ştie ce-l aşteaptă şi şi-a înlocuit rulmenţii şi sunt în stare bună şi reglajul este bine făcut şi distanţa la platine e ok şi bujiile şi combustibilul e bun, va fi bine”, spune Dan Spuderka, membru Retromobil Club România.

Pasionaţii de maşini vechi sunt încântaţi de ideea lui Eduard.

Dacia ar trebui să fie o mândrie naţională oriunde, nu numai în America. După cum ştim au fost exportate în Argentina, în Columbia, în Canada, China, în toată peninsula arabică, ceea ce e de remarcat, argentinienii încă iubesc Dacia”, spune Laurenţiu Stănescu proprietar al unei Dacii 1300.

Eduard speră să ajungă săptămâna viitoare la Los Angeles, destinaţia finală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri