Avantajele și dezavantajele noului Sony Xperia X

Data publicării:
sony

La o primă vedere telefonul promite multe. Şi nici nu este de mirare având în vedere experienţa companiei japoneze pe piaţă de device-uri mobile. Sony Xperia X are un design plăcut, o cameră peste medie şi un ecran frumos cu o diagnoală de 5 inchi care prezintă o experienţă Android curată. Din păcate însă se pare că performanţele device-ului lasă de dorit ceea ce face preţul de peste 500 de euro să pară absurd în lipsa unui element care să ridice acest device peste concurenţă.

Toţi marii producători se bazează pe câte un atuu distinctiv al telefoanelor lor. Când vorbim despre Samsung ne gândim la o calitate foarte bună a materialelor de construcţie şi o camera ultra performantă. HTC se bazează pe design. Huawei oferă un raport calitate preţ greu de depăşit. Dar Sony pare că şi-a pierdut simţul de orientare când vine vorba de a găsi acel element distinctiv care să ridice brandul în top. Asta este cu atât mai absurd şi mai ironic cu cât toţi marii producători folosesc senzori de imagine Sony, iar compania japoneză se poate lauda cu unele dintre cele mai impresionante tehnologii de display de pe piaţă.

Xperia X arată ca un telefon Sony din orice unghi l-ai privi. Ecranul de sticlă se curbează fin la margini, liniile sunt elegante şi materialele de calitate iar cele două difuzoare sunt aşezate tot pe partea din faţă în partea de sus şi jos a ecranului. Pe partea din spate se află logo-ul metalic Xperia şi o camera foto cu un senzor de 23 de magpixeli însoţită de un blitz LED. Noi am fost dezamăgiţi de faptul că japonezii au renunţat la sandwich-ul sticlă metal sticlă care oferea terminalelor un aspect mai luxos dar dintr-un punct de vedere strict funcţional asta înseamnă că telefonul va fi cel mai probabil mai rezistent la şocurile şi accidentele zilnice.

Punctul forte al lui Xperia X este fără îndoială displayul full HD care deoarece are o diagonală de numai 5 inchi este extrem de bine conturat, frumos colorat şi cu unghiuri foarte bune de vizualizare.

Din păcate nu putem lauda la fel de tare şi camera terminalului. Unitatea are un senzor Sony Exmor RS de 23 de megapixeli şi o diafragmă care se poate deschide până la f 2.0. Potrivit japonezilor funcţia care ar trebui să ridice camera lui Xperia X peste concurenţă este cea de autofocus hibrid predictiv. Asta presupune în terie, ca în acelaşi fel în care funcţionează autofocusul pe camerele mirorless impecabile produse de Sony, utilizatorii lui Xperia X ar trebui să poată îndrepta telefonul către un obiect şi camera va bloca focusul automat pe acesta. Din păcate se pare că în practică performanţele sistemului de autofocus nu se ridică la nivelul promisiunilor. Asta înseamnă că Xperia X are o camera bună dar nu impresionantă ceea ce, la dinamica accelerată a pieţei de smartphone-uri, este aproape că şi cum nu ar fi.

Modul auto al imaginii este destul de bun şi cel mai adesea utilizatorii se pot baza fără probleme pe faptul că telefonul va alege setările optime pentru a realiza fotografia perfectă. Din păcate însă în condiţii de luminozitate scăzută, lipsa unui sistem performant de stabilizare optică se simte foarte dureros şi imaginile rezultate sunt mişcate şi pline de zgomot. Rezoluţia maximă în modul video este de 1080p ceea ce este din nou un pas în urma competiţiei care aproape fără excepţie lansează terminale capabile să realizeze clipuri video 4K.

În interiorul telefonului găsim un procesor de perrformanțe medii adică un Snapdragon 650 cu 3 giga de RAM ceea ce se simte în practică prin încetiniri, fragmentări şi multitasking greoi. Şi dacă ne putem aştepta la astfel de rateuri din partea unui producător mic care se află la început de drum, compania Sony nu îşi permite să lanseze device-uri imperfecte din punctul de vedere al performanţelor. Telefonul are o memorie internă de 32 de gigă care este extensibilă până la 200 de giga printr-un card microSD şi o baterie de 2600 de miliamperi care asigură o zi întreagă de funcţionare în condiţii de utilizare intensivă. În plus compania susţine că telefonul poate furniza 5 ore de funcţionare cu 10 minute de încărcare.

O altă dezamăgire este lipsa unui senzor de amprentă care a devenit un standard în industrie şi o metodă extrem de îndrăgită de utilizatori pentru deblocarea telefonului. Şi asta mai ales că există numeroase aplicaţii în ultimul update al sistemului de operare Android Marshmellow 6.0 care se folosesc de omniprezentul senzor de amprentă pentru autentificare. În plus Sony a renunţat şi la sistemul de protecţie la apă şi praf care în trecut reprezenta un mare avantaj al telefoanelor produse de japonezi.

Per total Sony Xperia X nu este un telefon slab. Are un design elegant şi plăcut, o construcţie bună, un display foarte frumos, o cameră decentă, o viaţă a bateriei competitivă şi performanţe consistente. Totuşi, preţul de peste 500 de euro îl face foarte greu de recomandat având în vedere oferta generoasă din partea competitorilor de la Samsung, LG sau Huawei. Lipsa unui element distinctiv şi a unui aşa numit "wow factor" îl fac pe Xperia X un telefon mediocru cu un raport calitate preţ dezamăgitor şi un impact scăzut în eforturile companiei de a creşte pe piaţă de smartphone-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri