Un tânăr din Cluj a inventat ochelarii care previn accidentele rutiere

Data publicării:
ochelari 2

Alarmat de numărul accidentelor care se produc din cauza oboselii la volan, Iulian a inventat un dispozitiv menit să salveze vieţi. Ochelarii care previn accidentele rutiere. Senzorii care au fost atașați ochelarilor înregistrează orice mișcare a pleoapei, iar şoferul obosit este trezit imediat de sistem.

Iulian Tudor Igna, student: „Am folosit un senzor optic care detectează mișcările pleoapelor, un microcontroller care gestionează datele achiziționate de senzorul optic în vederea pornirii sau opririi motorului vibrant.”

Ochelarii se mai pot conecta la softul maşinilor, iar în momentul în care şoferul adoarme, senzorii dau comenzi, iar autovehiculul încetineşte.

Un prototip asemănător există deja în străinătate, însă este foarte scump.

Mircea Ruba, lector universitar 1: „Oferim o nouă direcție de cercetare în domeniul acesta al siguranței autovehiculelor. Soluția costă cam 5.000 de euro varianta existentă sau varianta comercială și am zis că hai să încercăm să facem o variantă mai ieftină, am scos-o undeva, la câteva zeci de lei”.

Şoferii sunt încântaţi de ochelarii-minune.

„Invenția este foarte utilă pentru cei care conduc mult, conduc pe autostrăzi, conduc seara”

Alexandru Dascălu, instructor auto T: „Rata accidentelor rutiere pe fondul oboselii este foarte mare, este, probabil, a doua cauza a accidentelor. Deci, această invenție este un plus de siguranță pentru șoferi”.

„Am avut și eu moment în care am pățit, nici nu pot să descriu.. fracțiuni de secundă”

Iulian a muncit patru luni la ochelari şi speră ca produsul să ajungă pe piaţă în cel mai scurt timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri