Hexatom, invenția româneasca dezvoltată de francezi

Data publicării:
hexatom

Îl cheamă Hexatom, are 300 de kilograme şi poate să identifice şi să repare pe interior orice tip de conductă. Inventatorul, Adrian Tomoiaga este din Borșa, Maramureș, și n-are studii superioare în domeniu.

Izabela Jurasko, reporter Digi24: „Hexatom, robotul inventat în Maramureș, reunește în total 11 revendicări. Altfel spus 11 noutați absolute la nivel internațional.”

Adrian Tomoiagă, inventatorul robotului Hexatom: „Poate să lucreze în interiorul conductelor utilizând furtune de fluid. Furtunul se învârte în jurul axei sale. De fapt, este unul dintre cele 11 elemente de noutate absolută pe care le are.”

Robotul maramureşeanului a fost premiat cu argint, luna trecuta, în competiţia de la Geneva, la care au fost prezentate 650 de invenţii din 45 de țări.

Adriana Tomoiagă, inventatorul robotului Hexatom: „Ideea s-a născut din necesitatea obiectivă de a înlocui munca oamenilor, foarte periculoasă, foarte greoaie și cu întârzieri în timp foarte mari.”

Un investitor francez a vazut prototipul și a decis să-l dezvolte la scară industriala. În urmatoarele luni, în Borșa va fi ridicata o fabrica de robotică unde 20 de angajați, în mare parte studenți la inginerie sau IT, vor realiza cea mai mare parte dintre componentele lui Hexatom. Ansamblarea robotului se va face însa în Elveția.

Adrian Tomoiagă, inventatorul robotului Hexatom: „E vorba de o investiție franceza unde avem deja comenzi ferme. Sperăm că într-un an să putem să scoatem primul robot fabricat la Borșa. Acest prototip a fost construit integral în Borșa.”

Mircea Tudor, reprezentant inventator în relația cu investitorii: „Există un interes destul de consistent pentru această invenție din Franța, dar și din piețele țintă: Arabia Saudită, Orientul Mijlociu și Egipt, drept pentru care e clar că suntem pe drumul bun.”

Anca Sava, reprezentant Primăria Borșa: „Faptul că se va deschide o fabrică de robotică aici la noi în Borșa este un plus atât din punct de vedere economic, cât și al imaginii.”

Lucrările la fabrica de robotică vor începe în următoarele trei luni, iar în maximum 1 an pe poarta fabricii va ieși și primul robotul inventat și produs în Borșa, Maramureș, România. Un astfel de robot va costa aproximativ 500.000 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri