Pericol fără fir. Pe cât sunt de folositoare, pe atât ar fi de periculoase reţelele gratuite Wi-Fi, care le oferă hackerilor sau chiar teroriştilor adăpostul perfect ca să pună la cale sau chiar să comită ilegalităţi, spun specialiştii. Autorităţile din mai multe ţări, precum cele din Franţa, vor să le interzică tocmai pentru că pun în pericol securitatea naţională.

Embed:

Omenirea a ajuns să trimită cantităţi uriaşe de informaţii prin aer. Asta înseamnă conexiune wireless sau Wi-Fi. Navighezi pe internet, comunici sau descarci diferite programe, filme ori muzică fără să fii legat de vreun cablu.

Alexandru Bălan, expert în securitate cibernetică: „Dacă eu sunt în reţea cu tine, pot să interceptez datele tale. Dacă suntem într-o reţea Wi-Fi, cu atât mai mult. Pot să văd ce vorbeşti pe Facebook, ce mailuri trimiţi, pot să-ţi văd şi parolele, pot să accesez şi conturile. Printr-o tehnică ce se numeşte update hyjack pot să interceptez cererile de actualizare de la calculatorul tău. Le rescriu şi în update-uri îţi trimit softul cu un virus plantat în el”.

Găsirea atacatorului se poate trasnsforma într-un joc de-a şorecele şi pisica. De regulă, cel interceptat nu ştie niciodată că un străin i-a cotrobăit prin tabletă sau telefon, i-a văzut pozele sau i-a citit mesajele. Soluţia ar fi ca dispozitivul să fie protejat de un antivirus actualizat permanent. Riscul există, însă, şi aşa.

Guvernele au alte preocupări. Teroriştii ar putea să folosească Wi-Fi-ul sau hotspotul gratuit din baruri, restaurante, parcuri sau pieţe publice şi să pună la cale atentate. Franţa e primul stat din Uniunea Europeană care vrea să interzică aceste reţele şi lucrează la o astfel de lege. Serviciile secrete susţin că o conexiune într-un loc public face aproape imposibilă identificarea celor care o folosesc.

Alexandru Bălan: „Nu cred că vreun infractor, cu atât mai mult unul din zona cyberspace e atât de prost să stea acasă atunci când lansează un atac. Dar este trivial pentru orice infractor să folosească o altă metodă de comunicare şi, în acelaşi timp, tai accesul la net pentru 99 la sută din cei care-l folosesc”.

Interzicerea Wi-Fi-ului nu ar face ca lumea să fie mai sigură, consideră experţii. Ar face-o doar să piardă foarte mulţi bani. Zeci sau chiar sute de milioane de euro anual. Cafenelele cu hotspoturi sunt, pentru mulţi, biroul de la care încheie contracte importante. Wi-Fi-ul într-un local e un mod de a atrage clienţi şi, fără el, comercianţii ar încasa şi ei mai puţin.

 

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!