1990, Marea Mineriadă. Cazimir Ionescu susține că a salvat Ambasada SUA de un posibil atac

Data publicării:
cazimir ionescu

În data de 14, când am încercat să vin spre Guvern și când Petre Roman, probabil că are o amnezie, zice că m-a văzut la Guvern, am venit, am trecut pe la rondul de la Universitate și am văzut cu stupoare mineri care se produceau cu sârg pe partea stângă, spre disperarea mea, erau niște scene într-adevăr incredibile – dădeau cu bâta, călcau în picioare, trăgeau de oameni – dar dinspre Magheru coloana de mineri trecea pe lângă Inter și se ducea spre Ambasada Statelor Unite. Am realizat că era un moment cu totul și cu totul periculos și incredibil, am coborât din mașină, am alergat în fața coloanei, m-am recomandat, m-au recunoscut și-am inventat o minciună: m-a trimis președintele Iliescu să vă rog să vă întoarceți urgent la Guvern. Am reușit să-i conving, nici acum nu știu cum, au strigat unii la alții, s-au întors cu 180 de grade, și mergând prin coloană, am făcut mai mulți pași cu ei, până dincolo de coloanele de la Dalles, până când m-am convins că se duc înapoi la Guvern și că au abandonat”, a povestit Cazimir Ionescu la Digi24.

Și Gelu Voican Voiculescu susține că s-a străduit să îndrume minerii de pe străzi spre Romexpo, dar Cazimir Ionescu afirmă că el e cel care le-a transmis acest mesaj din partea lui Ion Iliescu.

Cazimir Ionescu susține că nu văzuse până atunci ce se întâmplă în București, nu știa nimic și s-a dus direct la președinte și i-a spus. „Președintele Iliescu era desfigurat, era realmente speriat, aflase deja ce s-a întâmplat și a spus: Da, știu, te rog mult de tot, ieși și spune-le să se ducă la Expoziție. L-a rugat și pe Petre (Roman - premierul), dar Petre n-a vrut. El avea talentul ăsta, să trântească ușa când nu-i convenea ceva. Am ieșit. Sigur că era o masă de oameni furibundă, cărora trebuia să fii foarte atent ce le spui. Le-am spus: președintele m-a rugat să vă transmit, vorbesc în numele președintelui, președintele vă mulțumește, dar vă rog mult de tot, continuați-vă drumul și duceți-vă la Expoziție, unde sunt pregătite televizoare să vedeți meciul, mâncare...”, a relatat Cazimir Ionescu.

Nu e prima oară când dl Petre Roman nu spune adevărul, susține Cazimir Ionescu, în legătură cu afirmația fostului premier al României cum că în dimineața zilei de 14 iunie ar fi participat la o ședință restrânsă a conducerii FSN la Palatul Victoria.

Eu am ținut legătura permanent cu ce s-a întâmplat la Universitate, treceam pe la Nancu, am fost acolo când se strângeau semnături, am fost acolo când lucrurile se schimbaseră foarte mult, am fost acolo când el mi-a spus: D-le, aici lucrurile au derapat. Uite, mă uit în corturile astea din jurul meu și văd că unora le cam cade mustața, nu li se mai potrivește barba...Mi-a spus: eu dac-aș putea, aș pleca de alaltăieri, dar nu mai pot, pentru că eu sunt cel care a pornit lucrurile aici. Exista între noi un fel de sinergie”, a spus fostul lider CPUN în ediția specială de la Digi24 consacrată evenimentelor din 13-15 iunie 1990.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri