A doua viață. Psihiatrul care îi ajută pe pacienți să scape de dependența de alcool

Data publicării:
medic psihiatru alcool

Peste 70% dintre cazurile de violenţă în familie şi peste 50% dintre crime au un numitor comun: alcoolul în exces, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Băutura distruge pe rând toate organele corpului, dar, mai ales, distruge familii. Orice bucurie sau supărare poate fi motiv pentru a consuma alcool. Statistica este sumbră: unul din zece români este alcoolic.

Era pentru mine ca şi cum ar fi fost aerul. Deci, eu când ieşeam nu vedeam în faţă decât sticla de bere”, spune Petre Ladan, fost pacient.

Petre Ladan a început să bea atunci când soţia lui a plecat la muncă în Italia. Responsabilităţile l-au copleşit şi băutura îi era singură alinare. După mulţi ani de chin pentru familie şi-a dat seama că acest obicei îl distruge şi a ajuns la Centrul de recuperare în alcoolism din Iaşi.

Alcoolul distruge concentric tot ceea ce ne înconjoară, începând cu familia, prietenii, relaţiile, tot ceea ce ne leagă de comunitate”, spune medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.

După ce a lucrat într-un institut pentru alcoolici din Italia, medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi a pus pe picioare un centru asemănător la Iaşi.

Cu siguranţă sunteţi familiarizată cu filmele americane, alcoolicii anonimi, care se ridică în picioare, eu sunt George, sunt alcoolic şi începe se vorbească. Aici lucrurile sunt un pic diferite, pentru că vin şi familiile”, spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Pacienţii care beneficiază de această metodă trec mai întâi printr-o perioadă de dezintoxicare în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi. Apoi, sunt internaţi pentru o săptămână la Centrul de recuperare în alcoolism. După externare, pacienţii merg o dată pe săptămână la întâlnirile de grup împreună cu familiie lor. De-a lungul timpului, medicul Alexinschi a înfiinţat 11 centre de suport în trei judeţe din Moldova.

E o problemă familială, de fapt, alcoolismul, deci rezolvarea se poate găsi cu ajutorul familiei. Cea mai mare bucurie a mea este - şi cea mai mare mulţumire - este să văd familiile fericite”, spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Pentru ca terapia să funcţioneze este esenţial ca pacientul să îşi dorească să renunţe la acest viciu. Un pacient a hotărât să se lase de alcool când a aflat că va deveni tată a doua oară.

Nu vreau să mai vadă ce a văzut primul copil, care are 4 ani. Vreau să pun punct şi să o iau de la capăt”, spune el.

Rata de succes a terapiei este de 60%. În ultimii 10 ani, peste 500 de pacienţi au renunţat la băutură datorită medicului Ovidiu Alexinschi.

Am în clubul meu oameni şi familii care nu mai beau de peste 10 ani de zile, de când am deschis clubul, ceea ce cred că e mare lucru. Sunt oameni care şi-au schimbat realmente viaţa, au reuşit să-şi pună pe picioare o mică afacere, şi-au întemeiat familia, merg înainte, acesta e un lucru extraordinar”, spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Nu scrie vin sau cognac sau whiskey. Scrie OTRAVĂ! Sau ciroză la ficat sau altceva. Am altfel elan de viaţă, simt că retrăiesc, că m-am născut a doua oară”, spune Petre Ladan, fost pacient.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri