Drumul banilor 2015 (3). Topul sumelor virate de firmele farma: Medicii, detronaţi de un farmacist

Andreea Nicolae Laurentiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
MEDICAMENTE BANI EURO

Ca și în 2014, cei mai mulți bani au ajuns de la companiile farmaceutice la medicii cu multe titluri și funcții. Unii dintre aceștia au reușit să adune, pe parcursul anului trecut, chiar și peste 70 de plăți în contul lor. Și nu au refuzat nicio sumă, chiar dacă, la salariile declarate, nu ar fi avut dificultăți să plătească, de pildă, 45 de lei pentru transport la Poiana Brașov sau 197 de lei pentru cazare la Cluj.

Față de situația pe 2014, prezentată de digi24.ro în campania Afacerea Medicamentul. Drumul banilorîn cazul unor medici aproape că s-au înjumătățit sumele plătite de firmele farma. În această categorie se încadrează, de exemplu, prof. Tudor Udriștoiu de la Craiova (84.592 lei în 2015 față de 164.513 lei în 2014), medicul oncolog Anda-Natalia Ciuhu de la Spitalul „Sf. Luca” din București (52.195 lei în 2015 față de 113.169 lei în 2014) sau prof. dr. Călin Giurcăneanu de la Spitalul Elias din București (84.200 lei în 2015 față de 135.825 lei în 2014).

Alți medici, chiar dacă au înregistrat o scădere pe cont propriu, au recuperat pe familie. Adrian și Anca Streinu-Cercel (el - manager al Institutului „Matei Balș”, ea, fiica lui - medic tot la „Matei Balș”) au primit, de exemplu, împreună, 276.178 lei de la șapte companii producătoare și distribuitoare de medicamente.

În familie au primit sponsorizări și soții Mihai și Violeta Bojincă (el - șef secție la Spitalul Cantacuzino București, ea - medic la Spitalul „Sf. Maria” București), însumând 133.650 lei.

Similar, soții Daniel și Letiția Coriu, Radu și Simona Vlădăreanu, Crina și Ioanel Sinescu.

Prof. Dumitru Lupuliasa: circa 248.000 lei de la 21 de firme 

Președinte al Colegiului Farmaciștilor din România, membru al Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului și fost decan al Facultății de Farmacie, prof. univ. dr. farmacist Lupuliasa (foto) a fost, în 2015, beneficiarul unor sponsorizări și plăți în valoare totală de 248.664 lei. Adică, echivalentul a peste 55.000 euro.

Banii au venit de la 21 de companii farmaceutice, prin 71 de plăți. Sumele primite au variat de la 200 lei (cazare pentru un eveniment la care a fost speaker) la 21.332 lei (pentru „redactarea și susținerea de prezentări în cadrul simpozioanelor și conferințelor, cu caracter științific”, de la Farmexpert DCI, membru al Walgreens Boots Alliace, care se autointitulează „lider mondial în industria farmaceutică și de frumusețe).

În multe cazuri, colaborarea Lupuliasa-firme farma a presupus „conferențiere” și „consultanță”, dar găsim în listă și „conferință medicală cu prezentare produs” pentru Johnson&Johnson România.

Veniturile profesorului Lupuliasa pe 2015 sunt o necunoscută, în condițiile în care ultima declarație de avere postată pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București vizează anul 2014.

După cum a arătat digi24.ro în campania Afacerea Medicamentul. Drumul banilorpreședintele Colegiului Farmaciștilor a beneficiat și în 2014 de generozitatea companiilor farma, primind circa 166.000 lei.

Lupuliasa declara, la acel moment, că „este corect” ca profesioniștii din domeniul sănătății să participe la diferite congrese și conferințe, dacă acestea „au avut loc cu scopul diseminării de cunoştinţe de ultimă oră, legat de un produs, de un mecanism de acţiune” și că, atâta timp cât sumele sunt declarate, nu ar fi vorba de vreo incompatibilitate legală sau morală.

Prof. Daniel Lighezan: bani pentru a participa la evenimente Pfizer și Amgen

Șef al Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, membru al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și trezorier al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Daniel Florin Lighezan a primit, în 2015, suma totală de 191.367 lei (cu aproape 73.000 de lei mai mult decât în 2014). Banii au venit de la 16 companii farma. Minimul a fost de 45 lei pentru transport la un eveniment desfășurat în Poiana Brașov în iunie 2015, iar maximul de 19.308 lei pentru „participare manifestare științifică internațională”.

Pe lista activităților prof. Lighezan remunerate de producătorii de medicamente găsim și „participare eveniment Pfizer” și „speaker la eveniment Amgen”.

Medicul a avut, potrivit declarației de avere pe anul 2015, venituri salariale de circa 140.000 de lei.

Contactat de jurnaliștii digi24.ro, pentru a se pronunța asupra incompatibilității ce ar decurge, potrivit legii, din colaborarea sa cu firmele farma, profesorul Lighezan a declarat: „Consider că nu sunt angajat al acelei companii, nici colaborator cu ea. Ceea ce am spus a fost pur din punct de vedere al profesiunii de medic, ca informaţie medicală”. Rugat atunci să definească interacțiunea avută cu producătorii de medicamente, medicul a spus: „Nu ştiu să vă răspund în acest moment”. Cât despre componenta comercială a colaborării, răspunsul a fost la fel de sec: „N-aş putea să mă pronunţ din punct de vedere legal”.

Prof. Dan Dobreanu: 92 de plăți din partea a cinci companii

Șef al secției Cardiologie 1 a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș și vicepreședinte al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Dan Dobreanu a avut, în 2015, sponsorizări și plăți din partea companiilor farma în valoare totală de 184.842 lei. Medicul a interacționat doar cu cinci firme, dar colaborările s-au concretizat în nu mai puțin de 92 de plăți, cu sume cuprinse între 168 lei și 15.242 lei.

Dintre activitățile remunerate atrag atenția, și în cazul său, cele șase participări la „eveniment Pfizer” și cele 32 de servicii de conferențiere și consultanță.

Din ultima declarație de avere postată de medic pe site-ul spitalului din Târgu Mureș aflăm că veniturile sale pe 2015 au fost de circa 180.000 de lei.

Cât despre banii primiți de la companiile farma, doar o parte din aceștia au fost trecuți în declarația de avere. Concret, Dobreanu a trecut sponsorizări și venituri din conferențiere în valoare totală de 156.532 lei. 

Digi24.ro a încercat să îl contacteze pe profesorul Dobreanu pentru a-i lua un punct de vedere pe această temă. Timp de câteva zile medicul nu răspuns la apeluri, iar la sms-ul trimis a replicat că nu discută decât faţă în faţă, la biroul său din Târgu-Mureş. Am insistat că întrebările pe care le avem pot fi puse şi la telefon. „Îmi cer iertare, vorbesc extrem de limitat la telefon şi niciodată cu persoane pe care nu le cunosc”, ne-a transmis doctorul Dan Dobreanu.

Conf. Cristian Serafinceanu: „Nu sunt colaborator, astea sunt contracte comerciale”

Șef al Centrului de Hemodializă al Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”, șef de disciplină la UMF „Carol Davila” din București și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, conf. dr. Cristian Serafinceanu figurează și el în topul cadrelor medicale bine plătite de companiile farma, cu un total de 184.516 lei.

A colaborat cu 12 firme. Cea mai mică sumă a fost de 32 lei și a fost trecută cu titlul „transport în vederea deplasării la Gidy, Franța” (tot pentru transport la același eveniment, Servier Pharma plătind ulterior încă 5.541 lei). Cea mai mare sumă a fost de 18.110 lei și a fost plătită de AstraZeneca Pharma pentru „participare manifestare științifică internațională”.

Cum pe site-ul spitalului la care lucrează și este șef nu apare declarația sa de avere, jurnaliștii digi24.ro l-au întrebat pe dr. Serafinceanu dacă a încasat în 2015 suma ce reiese din listele Agenției Naționale a Medicamentului. „Probabil, nu mai ţin minte...”, a fost răspunsul medicului.

Cât despre incompatibilitatea legală și morală, acesta nu vede vreo problemă: „Nu sunt colaborator, astea sunt contracte comerciale. (...) Se plătesc toate taxele, e absolut legal. (...) După părerea mea, nu există (o incompatibilitate morală - n.r.) pentru că este vorba de prezentări ştiinţifice. Eu nu prezint produsele firmei respective, eu fac o prezentare ştiinţifică pe care firma respectivă o susţine din punct de vedere financiar într-un fel. Adică, nu e o prezentare de marketing”.

Totuşi, recunoaşte medicul Serafinceanu, firma care îl plăteşte pentru o asemenea prestaţie comercializează produse care au legătură tocmai cu specializarea sa: „Eu prezint nişte date în faţa medicilor ca să înveţe ceva în plus şi firma respectivă are interesul că, de obicei, acel ceva în plus este pe medicamentele sau pe produsele lor”.

Prof. Dan Andrei Gheorghe: Firmele farma sunt „colaboratori ai activităţii de învăţământ”

Șef al secției Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina și șef disciplină la UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Dan Andrei Gheorghe a primit în 2015, sub formă de sponsorizări sau plăți, suma de 174.399 lei. Adică, de aproape patru ori mai mult decât în 2014 (când a avut un total, conform listelor ANMDM, de 43.671 lei).

Anul trecut, medicul a colaborat cu 12 firme producătoare și distribuitoare de medicamente. Cea mai mică sumă, de 170 lei, a fost plătită de Boehringer Ingelheim pentru participarea la Forumul Național de Tromboză derulat la Poiana Brașov. Cea mai mare, de 13.572 lei, a venit de la Servier Pharma pentru „evenimente medicale”. Cu Pfizer România a avut trei contracte pentru a participa la „eveniment Pfizer”, iar cu Amgen România, cinci contracte, pentru a fi „speaker la eveniment Amgen”.

Ultima declarație de avere postată de medic pe site-ul Spitalului Colentina este datată 2015, aferentă veniturilor din 2014.

Contactat de digi24.ro, dr. Gheorghe a susținut că nici el, nici ceilalți doctori apăruți în listele ANMDM nu sunt colaboratori ai firmelor de medicamente. „Situaţia se defineşte în felul următor. În primul rând că prevederea (din lege - n.r.), ca multe alte prevederi incomplete, predispune la o mulţime de aberaţii. În al doilea rând, ar trebui poate să ştiţi că învăţământul medical şi perfecţionarea medicală în România au fost susţinute cu firmele de medicamente şi de dispozitive. Nu a existat o altă posibilitate (...) Niciunul dintre liderii de opinie, căci aşa ne numim noi, nu este nici colaborator, nici salariat. Firmele de medicamente investesc în acţiuni educative şi prin asta, de fapt, într-un fel ele sunt colaboratori ai activităţii de învăţământ şi de pregătire universitară din România”. Întrebat, apoi, dacă și colegii săi din secție colaborează în mod obișnuit cu companiile de medicamente, medicul a răspuns însă: „Evident că colegii mei au o cantitate de colaborare mai mică decât mine. E o chestiune implicită, legată gradului didactic”.

Conf. dr. Bogdan Mircea Mihai: 146.286 lei - „doar expertiză medicală”

Medic la Clinica Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, conf. dr. Mihai Bogdan Mircea a primit 146.286 lei de la 10 companii farmaceutice. Cea mai profitabilă colaborare s-a dovedit a fi cea cu AstraZeneca Pharma, de la care a primit puțin peste 40.000 de lei, pentru 16 servicii de conferențiere și consultanță.

Contactat de digi24.ro, medicul a precizat că nici în cazul său nu ar fi vorba de vreo colaborare și că firmele producătoare nu l-ar condiționa să prescrie anumite medicamente. „Nu sunt nici colaborator, nici angajat. Este expertiză medicală, nu sunt nici colaborator, nici angajat. Colaborare este altceva. Consultaţi un jurist, eu sunt medic. Eu m-am interesat şi nu este colaborare. Nu este în niciun caz condiţionare de scris medicamente, este cu totul altceva. Este doar expertiză medicală”, a declarat dr. Mihai.

Alți beneficiari

* Prof. univ. dr. Marius Marcian Vintilă, șef secție Cardiologie la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”, director departament la UMF „Carol Davila” - 177.775 lei de la 13 firme. Cea mai mare sumă, de 12.806 lei, a primit-o de la AstraZeneca Pharma pentru „participare manifestare științifică internațională”. Și dr. Vintilă a primit bani, asemenea multor colegi de breaslă, pentru „participare eveniment Pfizer”.

* Conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, șef secție Diabet, Nutriție, Boli Metabolice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca - 158.057 lei de la 12 companii farma și de la Asociația Societatea de Neuropatie Diabetică (asociație profesională care a primit, la rândul său, bani de la firmele de medicamente). Pentru ca medicul să participe la lansarea medicamentului Janumet, Merck Sharpe Dohme i-a plătit 3.866 lei pentru transport și cazare.

* Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, medic secția Oncologie medicală a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca - 148.530 lei de la 15 firme de medicamente. Dr. Ciuleanu s-a numărat printre medicii vizați anul trecut de procurorii DNA în dosarul privind existența unor înțelegeri între companii farma și cadre medicale pentru prescrierea de medicamente. Potrivit ultimei declarații de avere completate de dr. Ciuleanu, veniturile salariale ale acestuia au fost în 2015 de 132.052 lei. Medicul a omis însă să declare și banii plătiți în contul său de companiile farma.

* Prof. dr. Mircea Mihai Diculescu, șeful Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie - Institutul Clinic Fundeni, șef de catedră la UMF „Carol Davila” - 121.419 lei.

* Prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, prorector la UMF „Carol Davila” și viitor președinte al Societății Române de Cardiologie - 105.169 lei.

Un top al medicilor după sumele plătite, dar și alte clasamente pot fi consultate și pe blogul unui tânăr din Galați. Prin web scraping, acesta a încercat să ofere publicului răspunsurile pe care autoritățile nu le-au oferit.

În materialul de mâine, digi24.ro arată amploarea la care a ajuns fenomenul sponsorizărilor farma, indicând cazurile unor manageri de spital, șefi de secție și, nu în ultimul rând, medici ai Unităților de Primiri Urgențe.

Citiţi şi:

Afacerea Medicamentul. Drumul Banilor 2015 (1). Firmele farma au dat medicilor și spitalelor cu 24 de milioane de lei mai mult decât în 2014

Afacerea Medicamentul. Drumul Banilor 2015 (2). Cât de ușor pot afla românii câți bani au luat medicii de la firmele farma

Află de la ce companii farma ia bani doctorul tău

EXCLUSIV. Planurile Ministerului Sănătății privind relaţia medici-firme de medicamente

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri