DIGI24 MADRID. Ghid de vot pentru românii din străinătate

Data publicării:
0612baltoiu-37137

Odată ajunși la secția de votare, trebuie să vă identificați cu unul din următoarele acte de identitate: pașaportul CRDS, paraportul simplu sau cartea de identitate.

Cel mai simplu va fi pentru cei ce au pașaport CRDS, adică pașaport pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate. În acest pașaport, la rubrica țara de domiciliu este trecută țara în care locuiesc în acest moment. Numărul cetățenilor români care dețin acest tip de pașaport este extrem de mic.

O altă posibilitate pentru cei ce doresc să participe la alegerile de duminică este să se identifice cupașaport simplu sau carte de identitate.

Însă, în acest caz intervine noutatea. Dacă vă identificați cu unul dintre aceste două acte, este obligatorie prezentarea dovezii rezidenței în țara respectivă. În Spania, dovada se poate face pe bazacertificatului de rezidență, foii de empadronamiento, sau cardulului sanitar-tarjeta sanitaria.

În fiecare țară în parte există alte documente care certifică rezidența în statul respectiv. Lista acestor documente acceptate este publicată pe paginile de internet ale ambasadelor României, după modelul madrid.mae.ro, paris.mae.ro, roma.mae.ro, moscova.mae.ro, berlin.mae.ro etc.

Vor fi deschise 306 secții de votare în intreaga lume.

Dupăidentificări, fiecare cetățean roman rezident în străinatate va primi două buletine de vot, pentru Camera Deputaților și Senat.

Românii din străinătate vor alege patru deputați și doi senatori. Câte unul pentru fiecare colegiu electoral organizat la nivel mondial. Aceștia îi vor reprezenta în noul Parlament în următorii patru ani.

Cei aflați în excursie sau în trecere printr-o altă localitate decât de domiciliu în țara sau în altă țară decât cea în care aveți rezidență NU puteți vota.

Concurs

Concursul este adresat doar telespectatorilor Digi24 din Spania, pentru că premiul - trei luni internet pe telefonul mobil DIGI Spania - poate fi oferit doar pe teritoriul acestei țări.

Cei care doresc să participe sunt rugați să citească despre condițiile acestui concurs la adresa www.digimobil.es/5minutespaniole.

Urmăriți materialul video atașat pentru a afla cine este câștigătorul concursului de data trecută și care este întrebarea pentru noul concurs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri