ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Fișa de post a președintelui

Data publicării:
rolul presedintelui

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Articolul 80 din Constituție stabilește principalul rol a președintelui. Reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. Șeful statului are rolul de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Art. 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Una dintre cele mai importante atribuții ale președintelui este desemnarea unui candidat pentru funcția de premier și numirea membrilor Guvernului. Învestirea acestora se face în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Tot aici președintele acordă decorații și are întâlniri anuale cu ambasadorii, în virtutea atribuțiilor sale privind politica externă a statului.

- desemnează candidatul pentru funcția de premier

- numește Guvernul

- acordă decorații, titluri de onoare și grade de mareșal, de general și de amiral

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Relația sa cu Guvernul nu se oprește la numirea Executivului. Șefului statului poate participa la ședințele de Guvern, pe care le prezidează când este prezent. De asemenea îi poate chema pe premier și pe miniștri la consultări, la Palatul Cotroceni. Astfel de întâlniri au loc în acest încăpere, numită Salonul Ambasadorilor. Tot aici, șeful statului se întâlnește și cu delegații străine, de exemplu, aici au avut loc toate discuțiile cu Fondul Monetar Internațional.

- poate participa la ședințele de Guvern, pe care le prezidează

- poate chema la consultări Guvernul

- poartă negocieri în numele statului român

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Șeful statului are atribuții importante și pe plan extern. Încheie tratate internaționale în numele statului român, acreditează ambasadorii români în alte țări și pe cei ai altor state veniți în România. Tot președintele reprezintă România pe plan extern, la întâlniri cu oficialii străini și cu organisme internaționale. Concret, președintele participă, printre altele, la Summit-urile NATO sau la Consiliile Europene. Tot în Salonul Albastru, șeful statului are întâlniri tete-a-tete cu alţi preşedinţi.

- reprezintă statul român pe plan extern

- încheie tratate internaționale

- participă la Summit-ul NATO și la reuniunile Consiliului European

- are întâlniri cu șefii altor state

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Șeful statului este comandantul armatei și conduce ședințele Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, șeful statului poate acorda grațieri individuale.

- este comandantul suprem al Armatei

- conduce ședințele CSAT

- acordă grațieri individuale

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Președintele are atribuții și în relația cu Parlamentul. Poate cere să vină în fața aleșilor pentru a prezenta mesaje de interes pentru țară. Tot șeful statului este cel care cere dizolvarea Legislativului, dacă acesta din urmă respinge de două ori Guvernul propus. La rândul său, Parlamentul poate vota suspendarea șefului statului, dacă a încălcat Constituția. O altă atribuție a președintelui este și inițierea referendumurilor pe teme de interes național.

- se adresează Parlamentului cu mesaje privind problemele politice naționale

- poate dizolva Parlamentul

- poate iniția referendum pe teme de interes național

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri