ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Unde va locui președintele după 22 decembrie?

Data publicării:
vila lac 3 - 1256151-Mediafax Foto-Administratia prezidentiala

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Disputa pe tema locuinţei de protocol a lui Traian Băsescu, după încheirea mandatului, a pornit pentru că, susţine premierul Victor Ponta, şeful statului ar fi cerut o casă de protocol la Snagov.

„Băsescu, dacă nu are nicio casă, sigur că nu îl putem lăsa în stradă, sau dacă justiţia nu are acum timp de dânsul, cât mai stă liber trebuie să-i dăm ceva, dar nu cred că trebuie să-i dăm un ditamai palatul la Snagov. O să găsim o locuinţă în Bucureşti, o locuinţă micuţă, ca să nu deranjeze pe nimeni”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Victor Ponta i-a transmis preşedintelui că, dacă vrea o vilă de protocol la Snagov, trebuie să o cumpere la licitaţie. Iar vilele de acolo se vor vinde cu peste un milion de euro.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Şeful statului a trimis în 30 septembrie către RA-APPS o adresă prin care solicită o locuinţă de protocol, după încheierea mandatului. În cerere nu a precizat un anume imobil. Dar Traian Băsescu a explicat de ce nu va putea sta, după încheierea mandatului la Cotroceni, acolo unde are domiciliul acum: „Dacă m-aș duce la Mihăileanu, e un bloc cu nouă familii care locuiesc, ei ar intra într-un proces de verificare zilnică., ceea ce mi-ar crea și mie un disconfort”.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În prezent, preşedintele locuieşte în Vila Lac 3. Potrivit legii, un fost preşedinte are dreptul, pe durata vieţii, la o locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care va avea şi un cabinet de lucru, consilier şi secretar. Locuinţa de protocol nu este singurul beneficiu al unui fost şef de stat. Tot în baza legii, el are dreptul la o indemnizaţie lunară egală cu 75% din salariul acordat şefului statului aflat în funcţie. În plus, autoturismul, paza şi protecţia sunt asigurate de SPP.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Beneficiile unui fost preşedinte

- locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un cabinet de lucru, un consilier şi un secretar;

- indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de SPP.

 (sursa: Legea 406/2001)

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Fostul preşedinte Ion Iliescu locuieşte într-o casă din cartierul Primăverii. El a refuzat să primească o casă de protocol la încheierea mandatului. A cerut, în schimb, să aibă acces la Complexul Scroviştea, acolo unde îşi petrece vacanţele şi timpul liber.

Fostul şef de stat Emil Constantinescu a ales să se mute într-o vilă aflată în centrul Bucureştiului.

Iar Regele Mihai a primit în 2001 drept reşedinţă Palatul Elisabeta.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri