Ambasadorul României în Franța: A fost subestimat nu numărul românilor, ci dorința lor de a vota

Data publicării:
bogdan mazuru - mae

Am apreciat că va veni destul de multă lume la vot. Se simțea dorința cetățenilor români de a participa la alegerea președintelui. Am apreciat că pentru siguranță ar fi fost necesare trei secții de votare pentru turul al doilea tur. Este clar că erau necesare mai multe secţii de votare”, a explicat Bogdan Mazuru, marți seară, la Digi24.

El spune că a cerut mai multe secții încă de când i s-a solicitat să propună secții de votare, dar nu i s-au dat explicații de ce nu s-a ținut cont de recomandările sale. „E o corespondenţă oficială. Nu mi s-au dat explicaţii. E posibil să ţină seama şi de câţi români au fost în tururile anterioare. E adevărat că atunci au fost mult mai puţini ca acum”, a declarat Bogdan Mazuru.

„Estimările sunt destul de aleatorii, ținând seama de lipsa totală de instrumente de apreciere a numărului de români din străinătate. A fost subestimat nu atât numărul românilor care trăiesc în Franța, cât mai ales dorința lor de a veni la vot”, este de părere diplomatul.

Diplomatul a dat ca exemplu alegerile de acum doi ani, când la două secții de votare din Franța au venit 897 de votanți. „Creșterea este imensă. Trebuie să avem niște instrumente mult mai precise de măsurare a numărului de cetățeni români din străinătate și a dorinței lor de a participa la vot”, este de părere fostul secretar de stat în MAE.

În Paris mii de oameni nu au reuşit să voteze nici în primul şi nici în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale și au existat incidente cu jandarmii.

Ambasadorul spune că are regrete pentru cele întâmplate, dar nu-și face reproșuri. „Secția s-a închis la ora 9:00 p.m, conform legii. Și ce se întâmplă pe străzi, pentru ce se întâmplă pe străzi este responsabilă poliția franceză, nu Ambasada”, a explicat el.

În Franța au fost cu totul nouă secții de votare, iar în Paris au fost deschise două. Ambasadorul ceruse, însă trei. Întrebat dacă au fost oportun amplasate, pentru ca românii să poată ajunge ușor la aceste secții, diplomatul a spus că „este clar că erau necesare mai multe secții de votare și pe întreg teritoriul Franței, și în Paris”.

Citiți și:  Noi mărturii privind votul din diaspora. Cum spun ambasadorii români că au fost sabotați
               C. T. Popescu: T. Meleșcanu a fost pus acolo de V. Ponta ca să îi împiedice pe românii din străinătate să voteze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri