Va fi mai multă instabilitate în România? Presa internațională analizează victoria lui Klaus Iohannis

Data publicării:
klaus iohannis fb

Dar în ciuda riscurilor economice, victoria lui Iohannis este semnul întăririi democrației în România și, pe termen mediu, ar putea aduce la putere un guvern mai orientat către mediul de afaceri, scrie Financial Times, care amintește că Iohannis a spus că va încerca să instaleze un nou guvern.

Pe de altă parte, odată cu alegerea lui Iohannis, ACL va trebui să-și găsească un nou lider, iar dreapta s-ar putea să nu vrea cupa otrăvită a guvernării, având perspectiva înăspririi măsurilor fiscale și a alegerilor legislative din 2016. Între timp, Ponta va fi sub presiune din interiorul partidului și nu ar fi exclus să vedem o remaniere guvernamentală și, în câteva luni, o schimbare a guvernului.

Financial Times scrie, pe de altă parte, că alegerea lui Iohannis, în ciuda mașinăriei de partid a PSD, arată sănătatea democrației românești, la 25 de ani de la revoluția anticomunistă. Un nou guvern, indiferent cum ar arăta, ar putea respinge unele măsuri controversate ale lui Ponta, inclusiv acordarea unei imunități mai largi pentru politicieni și oficiali de rang înalt, menționează cotidianul financiar britanic.

Citiți și: Victor Ponta: Sunt hotărât să rămân în funcţia de prim-ministru. Îmi exprim dorinţa de dialog cu Klaus Iohannis

The Economist: Surpriza transilvană. „Într-o lume în care politica pare adesea prizoniera analiștilor politici și al consultanților de campanie, este plăcut să fii surprins din când în când. Sondajele alegerilor prezidenţiale din România indicau toate o victorie a premierului socialist Victor Ponta (..) Sondajele s-au înşelat. Românii au votat masiv pentru Klaus Iohannis, primarul eficient al Sibiului", scrie The Economist într-un articol intitulat „Surpriza transilvană”.

Ceea ce sondajele nu au reușit să prognozeze a fost o participare masivă la vot, mai scrie publicația, care relatează despre scandalul votului din diaspora. În mod pervers, problemele votului în diaspora pare să-i fi mobilizat pe alegătorii de acasă, menționează „The Economist”.

Bloomberg scrie că premierul încearcă să împiedice destrămarea coaliției de guvernare după șocul înfrângerii sale în alegerile prezidențiale de duminică, prin accelerarea măsurilor economice și judiciare. Iohannis, primarul sas al Sibiului, a câștigat două milioane de voturi de la primul tur al prezidențialelor, după ce și-a concentrat campania pe lupta anticorupție și întărirea statului de drept, devenind astfel primul președinte membru al unei minorități etnice.

Dată fiind tradiția președintelui și premierului veniți din tabere politice adverse, nu sunt excluse viitoare ciocniri, ceea ce ar putea supăra piețele financiare”, spune analistul unei bănci din România, consultat de Bloomberg. Agenția notează că moneda națională s-a devalorizat luni în raport cu euro.

De ceea ce se temea cel mai mult Victor Ponta s-a întâmplat: a fost învins la cel de-al doilea tur al prezidențialelor de diaspora română, care s-a mobilizat ca niciodată împotriva lui”, scrie și cotidianul economic francez Les Echo

Românii din străinătate, care votează tradițional împotriva Partidului Social-Democrat, format de foștii comuniști ai erei Ceaușescu, s-au simțit umiliți. Așa se explică un vot preponderent anti-Ponta: furia diasporei s-a transmis familiilor, în România, scrie Les Echo, citându-l pe jurnalistul Luca Niculescu. Bilanțul foarte modest al guvernării Ponta pe plan economic și social și o tendință care nu s-a dezmințit niciodată în doi ani și jumătate de putere, aceea de pune piedici acțiunii justiției, au făcut restul, completează Les Echo. Românii nu au vrut să încredințeze toate puterile instituționale PSD-ului, care în ochii multor alegători apare ca un partid al corupților, menționează Les Echo, precizând că mulți membri ai acestei familii politice, inclusiv fostul premier Adrian Năstase, au fost condamnați.

BBC, care scrie că de la un profil relativ obscur a ajuns președintele-surpriză al României, îi face un portret lui Klaus Iohannis. „Într-o țară care încă se luptă să iasă din deceniile de comunism, reputația lui Iohannis ca om al faptelor pare să fi lucrat în favoarea sa”, scrie BBC News Online.

România încă se confruntă cu corupția. Spre deosebire de Victor Ponta, Iohannis a insistat pe mai multă transparență politică și pe independență judiciară. BBC amintește însă și de problemele pe care primarul Sibiului le are cu acuzațiile de incompatibilitate și menționează în încheierea articolului mesajul publicat de Iohannis pe Facebook după victoria sa de duminică seara: „Am câștigat, ne-am luat țara înapoi”. Pentru un politician considerat outsider, care nu a avut niciodată o funcție înaltă în România, va începe acum sarcina de a fi la înălțimea așteptărilor susținătorilor lui, conchide BBC.

De altfel, „surpriză” este cuvântul cel mai des întâlnit în presa internaţională în articolele care vorbesc despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din România. În Europa, America şi Asia, românii sunt lăudaţi pentru deschiderea şi curajul de care au dat dovadă: îşi încredinţează destinul în mâinile unui etnic german, reprezentantul unei minorităţi.

Alegerile din România au fost urmărite şi de Wall Street Journal. „Primarul de centru-dreapta a reuşit o victorie tulburătoare în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale”, titrează publicaţia americană. Aceasta mai scrie că avansul premierului în sondaje s-a evaporat după ce publicul a constatat că primul tur a fost marcat de probleme.

Klaus Iohannis, germanul din România câştigă alegerile prezidenţiale" titrează şi Corriere della Sera.

Un german vrea să asaneze mlaştina din România", scriu jurnaliştii cotidianului Die Welt. Reporterii notează ambiţia unui sas din Transilvania, care vrea să scape România de corupţie şi de umbra Securităţii.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri