REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Radiografia unui scrutin în care diaspora a arătat din nou că există

Data publicării:
Coada cozi alegeri Milano 1

Alegători români stau la coadă la Bruxelles FOTO: telespectator Digi24

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Participarea la vot, așa cum era indicată de datele strânse de BEC până la ora 3:00, a fost de 52,31 la sută, mai mică decât cea de la precedentul scrutin prezidențiale din 2009. 

Citiți și:  REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. LIVE BLOG

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot sunt Ilfov - cu 61,74%, Sibiul - cu 61,69 la sută şi Constanţa - cu 57,94%. Pe de altă parte, codaşe la prezenţa la urne sunt judeţele Vaslui - cu 44,47%, Satu Mare - cu 44,58 la sută şi Maramureş - cu 45,73%. 

În București, cel mai harnic sector a fost sectorul 1: 

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votul a fost însă cu scandal în străinătate.

La Londra şi Paris, sute de români au stat ore întregi în faţa secţiilor de votare pentru a-şi exprima dreptul constituţional. Mulţi dintre ei n-au mai apucat să o facă, pentru că li s-au închis uşile în nas. Atât în capitala Marii Britanii, cât şi în Franţa a fost chemată poliţia pentru a calma spiritele. Un alegător de la Paris susţine că un jandarm i-a jignit pe cei aflaţi la coadă şi le-a spus, citez, "Oricum Romania este o pubelă, nu faceţi decât să aduceţi probleme, asta ştiţi să faceţi!”.    

Şi la Munchen, Stuttgart sau în Spania, oamenii au protestat fiindcă nu au apucat să voteze. Alegătorii au cerut ca programul secţiilor să fie prelungit, astfel încât să poată vota cu toţii. În zadar, însă, fiindcă Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat că acest lucru ar însemna încălcarea legii. La mai multe secții de vot, au fost chemaţi în ajutor poliţiştii.

„Vrem să votăm!”, au cerut alegătorii. Au stat și câte opt ore la coadă ca să voteze și s-au plâns de proasta organizare. Când au auzit că nu se poate prelungi votul, au inițiat o petiție pe care vor să o trimită Avocatului Poporului, pentru a se găsi o soluție, măcar în turul al doilea.

„Suntem în secolul 21, trebuie să ştim să folosim tehnologia. Cu o semnătură digitală cumva. Nu-i normal să stăm aşa ca animalele!”, au spus românii care au stat ore în șir la coadă.

Şi la Milano s-au format cozi imense. Cu două ore înainte de închiderea urnelor de vot, sute de români aşteaptau în continuare în faţa Consulatului român din Milan la coadă ca să îşi aleagă preşedintele.

„Merge greu. Organizarea e zero. Ne aşteptam să fie mult mai lejer, să fie mai multe secţii de votare. Sper pentru o schimbare şi cât mai puţină corupţie pentru că aceasta este floarea în ţara noastră” - cam acestea erau impresiile generale ale oamenilor.

Şi în Statele Unite, aceeaşi situaţie: secţii insuficiente pentru alegători. „Dar s-a dovedit că această singură secție a fost insuficientă pentru că oamenii au stat patru ore să intre la vot. În New York sunt peste 51.000 de români care locuiesc oficial”, a declarat la Digi24 Camelia Ureche, jurnalist.  

Protest și în fața Ministerului de Externe de la București

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Proteste au fost și la București, în fața sediului MAE, după ce sute de români aflaţi în marile oraşe europene nu au reuşit să voteze până la ora închiderii urnelor. Îndemnul a fost lansat pe o platformă de socializare, iar până la ora 23:00, numărul manifestanţilor a crescut până la peste câteva sute.

 „Vor să voteze, lasă-i să voteze! Vor să voteze, lasă-i să voteze!”, au strigat manifestanții.

Dublarea numărului secţiilor de votare din străinătate, pentru turul al doilea, a fost una dintre revendicările sutelor de persoane adunate în centrul Bucureştiului, în faţa Ministerului de Externe.

Tinerii au cerut demisia ministrului de Externe şi o organizare mai bună în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

„Secţii de votare, nu catedrale! Secţii de votare, nu catedrale!”, au cerut tinerii.

„Este foarte simplu: să îi lăsăm să voteze. Nu e complicat. Trebuie să ţină secţiile de votare deschise până votează ultimul om din faţa uşii”, a explicat un manifestant.

„Românii - chiar dacă au plecat afară - nu au uitat de ţară. Chiar dacă sunt scârbiţi de sistem, vor să îl schimbe. Cum putem să îl schimbăm dacă nu prin vot?”, a spus un alt protestatar.

Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, agresat de un congolez

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Proteste au fost şi la Cluj, unde aproape o sută pe persoane s-au strâns în faţa Prefecturii pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de modul în care au fost organizate alegerile în străinătate. Printre ei şi susţinători ai candidatului independent Monica Macovei şi ai candidatului ACL, Klaus Iohannis.

„Oamenii care au stat la cozi, mii de oameni care nu au putut să voteze, asta m-a făcut să vin aici”, a explicat un participant.

„Ministrul de Externe, Corlăţean şi-a bătut joc de românii din diaspora. Am primit nenumărate sesizări de la românii de acolo, toți avem câte o rudă acolo”, a spus un altul.

În timpul manifestaţiilor, purtătorul de cuvânt al PSD Cluj a fost agresat de un fost membru al partidului, originar din Congo. Jandarmii au reuşit la timp să oprească conflictul.

Ce spune MAE

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În urma incidentelor din diaspora, Ministerul de Externe a anunţat că programul de lucru al secţiilor de votare din afara ţării nu poate fi prelungit, fiindcă s-ar încălca legea:

„Ministerul Afacerilor Externe s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21:00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate.

În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC.

În mod regretabil, în câteva cazuri cetăţenii care, până la ora 21.00 nu au reuşit să îşi exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare.Ministerul Afacerilor Externe constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale.

La rândul său, BEC a anunțat că invită Ministerul de Externe la o discuție pentru a găsi soluții.

Votul continuă în diaspora, în țările din America. Ultimele urne se închid la ora locală 21.00 (7.00, ora României), pe coasta de vest a Americii.

Reacția lui Traian Băsescu

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. O reacţie la evenimentele din diaspora a avut şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului cere demisia ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, şi pe cea a ministrului pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici. Preşedintele susţine, într-un comunicat, că se impune demisia celor doi - din cauza neajunsurilor semnalate la secţiile de votare din străinătate.

Președintele constată că au existat grave deficiențe de organizare a procesului electoral, nefiind asigurate materialele necesare ori personal suficient. De asemenea, numărul mic de secţii de votare organizate în străinătate a făcut ca foarte mulţi români să nu-şi poată exercita dreptul de vot, constată şeful statului.  

Poziția PSD 


REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Liviu Dragnea spune că ministerul afacerilor externe nu poate fi învinovăţit de nimic în legătură cu incidentele din secţiile de votare din străinătate. Iar asta pentru că a respectat întocmai deciziile Biroului Electoral Central, spune vicepremierul.

„Și eu, dacă aș sta mai multe ore la coadă să votez, aș fi foarte supărat, trebuie să știm dacă avem pe cine să ne supărăm sau dacă avem să ne supărăm pe cineva. MAE nu poate fi învinonvățit de absolut nimic, a pus la dispoziție tot ce era nevoie ca urmare a deciziilor BEC. Marți vor avea întâlniri pentru a încerca să găsească o soluție”, a spus Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri