REVOLTĂ LA URNE. Vasile Dâncu: Iohannis l-a egalat pe Ponta la ora 18:00

Data publicării:
VASILE DANCU

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În prima parte a zilei, Victor Ponta se afla în faţa contracandidatului său cu peste 15 procente. Momentul în care candidatul ACL a trecut pe primul loc s-a produs la începutul serii, a dezvăluit preşedintele IRES, la emisiunea „Jurnalul de seară”.

„De dimineaţă, când am văzut că de dimineaţă diferenţa dintre Ponta şi Iohannis era de 18 procente am ştiut, din experienţă, că Iohannis o să câştige. Momentul în care Iohannis l-a ajuns din urmă pe Ponta a fost între 18:00 şi 19:00. Aveam rezerva votului din afara României şi ştiam că vor mări distanţa. Votul a fost strâns în ţară, dar numai după ora 19:00 s-a produs trecerea candidatului Iohannis în faţă pe voturile din România”, a explicat Vasile Dâncu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votul masiv orientat spre candidatul de dreapta, spune Vasile Dâncu, a fost provocat de nemulțumirea față de cum a decurs votul din diaspora. Mulți s-au hotărât să voteze chiar în ziua alegerilor.

Victor Ponta și-a adunat votul matematic și peste 5 milioane ar fi câștigat într-o dinamică de 10 procente, vreo 50 și ceva la sută din electorat s-a hotărât între tururi și în ziua votului, asta înseamnă o revoltă la urne, un sentiment de frustrare al romanilor pentru că nu puteau să-și exercite un drept. Între turul I si II, Iohannis a adunat peste 3 milioane de voturi (...) În ultimii 25 de ani nu s-a întâmplat ca un candidat să-și dubleze numărul de voturi între turul I și II”, a spus Vasile Dâncu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Altă premieră s-a înregistrat în ceea ce priveşte tinerii, dezvăluie preşedintele IRES. Cea mai mare proporție de tineri care a ieşit vreodată la vot în România s-a înregistrat la aceste alegeri.

„Este un lucru rar (vârsta – n.r.), o premieră a reușit Obama - să aducă tineretul la vot prin metode electronice, din punctul acesta de vedere, am avut un procent exceptional de tineri. Această vârstă este generată de proporția de fiecare categorie de vârstă - 58% dintre tineri au votat, e cel mai mare procent de tineri care a votat vreodată”, a arătat Vasile Dâncu.

Citiți și: Reţele de socializare au făcut istorie în ziua alegerilor prezidenţiale
              Vot în diaspora

Este explicabil. PSD este un partid organziat, în cazul lui Iohannis, oamenii au ales un om care semăna cu ei, nu era doar un primar, un politician ideologizat. Primarii sunt priviți mai mult ca administratori de opinia publică, oamenii au cea mai mare încredere”, explicat Vasile Dâncu.

Sexul votanților

femei 46%

barbați 54%

Vârsta votanților

18-34 ani ---- 28%

35-49 ani ---- 30%

50-64 ani ---- 27%

65 ani și peste ---- 16%

Studiile votanților

cel mult 10 clase / profesională 38%

liceu / postliceală - 43%

învățământ superior - 19%

Voturile lui Victor Ponta

51% din Sud, București și Dobrogea

26% din Transilvania și Banat

23% din Moldova

Voturile lui Klaus Iohannis

45% din Transilvania și Banat

37% din Sud, București și Dobrogea

19% din Moldova

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri