SĂPTĂMÂNA PREŞEDINŢILOR. Cele mai dure declaraţii ale lui Traian Băsescu în zece ani de mandat

Data publicării:
Traian Basescu declaratie la Cotroceni

Am avertizat, din campanie, că voi modifica instituția prezidențială după mine și nu eu după instituția prezidențială (așa cum a fost desenată de predecesorii mei)”, spunea Traian Băsescu în 2005.

Sunt printre primele vorbe rostite de Traian Basescu la scurt timp după ce a fost ales președinte. Era deja cunoscut ca un politician spontan, care avea întotdeauna cuvintele la el atunci când trebuia să își atace adversarii, iar lucrurile nu aveau să se schimbe nici de la pupitrul prezidențial.

„Nu sunt mulțumit pentru că încă mai suntem la stadiul la care se mută dosarele la PNA, la Parchetul General. Nu sunt mulțumit pentru că poliția, în ansamblul ei, și nu vorbesc de un serviciu sau altul este la stadiul la care se predă. Adică chestorii care știu că sunt băgați în diverse afaceri locale cer pensionarea”, afirma Băsescu în 16 februarie 2005.

„Cu bunele și cu relele mele, dar un ministru al Justiției nu voi accepta să semnez ca un notar în orice condiții, orice persoană”, declara şeful statului în 2008.

„Nu există niciun sistem de justiție in interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei țări cât rău a făcut justiția din România românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ”, spunea Băsescu în decembrie 2010.

Atacul din 2010 punea pe umerii justiției lipsa de credibilitate a României în exterior. Vorbele primului om în stat s-au rostogolit ca un bulgăre în societate. Pe atunci președinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a reacționat: „Este poate printre puţinele împrejurări din viaţa mea când realmente sunt lăsată perplexă (...) Este ceva de neimaginat să mergi dincolo de textul constituţional, care-ţi conferă doar facultate de mediere (...) şi să acuzi de-o manieră impardonabilă unul din pilonii statului”

Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică și au ajuns să o facă până și mai prost decât o facem noi, politicienii”, afirma Băsescu patru ani mai târziu, la Cotroceni.

Traian Băsescu a avut mereu ceva de spus referitor la justiție, la membrii Guvernului sau la scena politică. Nici presa nu a scăpat de tirul preşedintelui.

Știu că nu numai trustul lui Felix are ziariști și analiști-tonomat-în euro și trustul lui Voiculescu e la fel, Televiziunea Română se apropie și ea, că și-a recrutat niște buni recitatori. Nu se lasă mai prejos nici Sârbu în ultima vreme și văd că și l-a revitalizat pe defunctul Călinescu” - Traian Băsecsu în 14 martie 2008.

Dragii mei, în zilele următoare, veți vedea probabil diverse manipulări pe televiziunile care de trei ani încearcă să manipuleze” - Traian Băsescu în decembrie 2009.

Discuţie, reporter – Băsescu la o conferinta de presă de la Bruxelles:

Reporter: Domnule președinte, ați fi gata să renunțați la un comisar european dacă Uniunea continuă în baza tratatului de la Nisa. Sau ce argumente s-ar putea găsi pentru ca să nu fie o rotație numai a țărilor mici, așa cum spune Nisa.

Traian Băsescu: Vă rog, și întrebările trebuie să probeze o minimă inteligență!”

Considerat de analişti un adevărat animal politic, Traian Basescu şi-a transformat rivalii într-o pradă uşoară.

Pe Dragnea, într-o discuție cu mine, în care îi dădeau lacrimile și spunea: <Tata, când a fost să moară, mi-a spus să vin lângă dumneavoastră>. Vă dau cuvântul meu această discuție există. Deci, e un om de o perfidie rară!”, afirma Băsescu în 2012.

„Îmi pare o abordare de tip Putinian. Așa ceva face Putin, în țara lui, nu într-o țară a Uniunii Europene”, spunea Băsescu referitor la scandalul Lukoil.

Abordarea nu a fost diferită nici în pragul unor scandaluri diplomatice

În momentul în care vicepremierul rus, Dmitri Rogozin amenința că va survola România cu un bombardier, șeful statului nu s-a ferit de expresii plastice: „Rogozin este un om extrem de impulsiv, extrem de orgolios și, în cazul de față, eu suspectez că a făcut declarațiile după ce se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu vodcă”

A primit şi replica: „Mă întreb câte pahare a băut Băsescu înainte să se decidă să închidă spațiul aerian al României pentru avionul nostru”.

A fost iubit, adulat și totodată hulit de poporul său

Nu o dată a făcut afirmaţii care i au scandalizat chiar şi pe admiratorii săi. Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a fost chemat să judece unele dintre declaraţiile şefului statului. Printre acestea cea din anul 2010, când a spus că ,,foarte mulți țigani trăiesc din ce fură".

În politica din România s-a făcut o mare greșeală, o realizez și eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorități din țigani în romi și în momentul de față la mulți dintre cetățenii europeni dacă romi înseamnă români, toți cei 22 de milioane sau este vorba de o etnie” - Traian Băsescu în septembrie 2010.

Dintre toate, declaraţiile despre rege i-a atras cele mai dure critici.

Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu, a fost un act de trădare! (a interesului național al României). Doar pentru că unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare, îl iertăm de toate păcatele!?”, declara Traian Băsescu în iunie 2011.

Traian Băsescu susţine că nu regretă niciuna dintre declaraţiile făcute. Cu zâmbetul pe buze spune că a vrut să fi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri