“TRAIAN BĂSESCU-VOIAJUL”, un documentar-eveniment, o producţie Digi24

Data publicării:
5492b9c2682ccf6aa9b2f807

Din comandant de navă a devenit comandant de ţară, şi-a început ascensiunea pe scena politică din postura de primar al Capitalei şi acum, în 2014, se află la final de mandat la Cotroceni. După 10 ani în fruntea ţării, Traian Băsescu îşi face bilanţul.  Peste 30 de persoane - rude, prieteni, colegi de facultate şi colegi de pe nava Biruinţa - le-au povestit reporterilor Sergiu Voicu şi Cătălin Deacu, despre cel supranumit întâiul marinar al ţării”. „Era un student cu multe iniţiative. Era într-un fel mai rebel aşa, nu-i plăcea să stea locului. Fierbea ceva in el, dar era bun organizator. Ce-şi punea în gând, rezolva, să ştiţi! Nu a fost tocilar. Prindea. Îi merge mintea” spune despre studentul Traian Băsescu fostul său profesor Stelian Melinte.

Cariera preşedintelui României în Marină a început cu largul concurs al amiralului Ilie Ştefan, cel care l-a acceptat în Academia Navală deşi avea un defect la ochi. “M-am uitat atent la Băsescu. Avea un ochi bun. Deci cu ochii ce are de făcut în serviciul de cart poate să rezolve, în sensul că să ia nişte înălţimi ar putea.” Portretul preşedintelui este completat şi de declaraţiile foştilor lui colegi de şcoală. „Stătea şi medita ca un Buda, câteodată. Stătea singur şi fuma de-l lua toţi dracii. Atâta doar când se enerva arunca cu paleta după mine, când mai lua câte o bataie la ping-pong… El a avut 10 ani Ordinul Muncii clasa 1. Zece ani la rând. Cred că n-a spus-o nimeni până astăzi! Deci, atât de bine era cotat profesional. Zece ani, în fiecare an, Ordinul Muncii Clasa I. Eu mă aşteptam să i se dea mai mare funcţia, nu la Anvers, ci la Londra sau Singapore”, spune Mitică Ionescu, coleg de facultate şi coleg pe vasul Biruinţa.

Documentarul “Traian Băsescu-Voiajul”, realizat de Digi24, prezintă şi portretul copilului Traian, din amintirile rudelor lui. “Era un copil cuminte pentru că era fiu de cadru miliar şi cadrul militar era mult mai aspru. Avea o ordine în copilărie, avea programată cartea, joaca, le avea programate, nu ca noi care ne duceam pe maidan”, îţi aminteşte Florin Sova, vărul preşedintelui.

În cele peste 30 de ore de filmare, adunate de echipa care a lucrat la acest proiect, reporterii Sergiu Voicu şi Cătălin Deacu, documentaristul Cristina Rizoiu, editorul de montaj Mădălin Manole şi producătorii Cristina Cileacu şi Ştefan Vasile, şi cu ajutorul reporterilor Digi24 din întreaga ţară, singura televiziune de ştiri care emite full HD a realizat portretul unui preşedinte, Traian Băsescu. Cel care în ultimii 10 ani a influenţat în mod incontestabil scena politică românească.


Documentarul "Traian Băsescu-Voiajul" se poate viziona exclusiv în această pagină, iar download-ul şi upload-ul acestora pe YouTube sau alte reţele de video-sharing nu este permisă, acest fapt reprezentând o încălcare a drepturilor de autor deţinute exclusiv de către compania RCS&RDS.

Traian Băsescu-Voiajul

Toate drepturile de proprietate intelectuală asupra filmului "Traian Băsescu-Voiajul" aparţin companiei RCS&RDS. Este interzisă orice copiere, parţială sau integrală, distribuţie sau utilizare, parţială sau integrală, în orice formă sau pentru orice scop, precum şi postarea filmului pe alte site-uri fără acordul expres, scris, al societăţii RCS&RDS. 


Cristian Tudor Popescu a povestit episodul „telefonului roșu”: „Există, vă spun eu că există și știu, pentru că la mine, la Transporturi, era ceva de soiul ăsta”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a acordat un interviu Elenei Vijulie, realizator Digi24, înainte de difuzarea documentarului „Traian Băsescu – Voiajul”, realizat de Digi24 HD.

Editorialistul a povestit „un moment personal, necunoscut publicului, dar care își are semnificația lui la nivelul României” pe care l-a avut cu Traian Băsescu.

În 1997 a izbucnit scandalul telefonului roșu. Era vorba de firul scurt, firul direct, cu Kremlinul al Cotroceniul, sub Ion Iliescu, în perioada 1992-1996. Apăruse această informație în dubiosul săptămânal moscovit Zavtra. Ion Iliescu a negat această informație. Venind la ziarul Adevărul atunci, când să plece de la domnul Tinu a vrut să vină și pe la mine în birou. Discutând, l-am întrebat: 'Domnule președinte, vă rog, spuneți-mi și mie, cum e cu telefonul ăsta roșu. Nu folosesc informația, vreau eu să știu dacă există acest regim de uz propriu al jurnalistului, ca să știu ce atitudine adopt în continuare, dacă a existat un astfel de telefon roșu'. La care domnul președinte m-a privit în ochi și mi-a spus: 'Nu vezi ce propagandă se face? Nu e, dragă, nu e nimic, nu e niciun telefon roșu'. Bun! Mă apuc să scriu editorialul. Editorialul, apărut în adevărul, se numește 'Telefonul negru cu vopseaua dusă'. În timp ce scriam, mă sună altcineva și-mi spune 'Domnu' Popescu, dumneavostră sunteți un ziarist mai aparte, n-aș vrea să vă compromiteți. Aveți grijă cu telefonul ăla, vedeți că există. Există, vă spun eu că există și știu, pentru că la mine, la Transporturi, era ceva de soiul ăsta'. Este vorba despre viitorul președinte al României, domnul Traian Băsescu, care m-a sunat atunci și m-a avertizat atunci în legătură cu asta. A fost un moment de cumpănă pentru mine. Aveam cei doi politicieni în stânga și în dreapta, pe care îl creditez? Și l-am creditat pe domnul Băsescu”, a mărturisit Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

De multe poate fi acuzat domnul Băsescu, dar nu de faptul că ar fi avut în mandatele sale vreo tentativă de a proteja ce a rămas din vechile structuri comuniste, altele au fost problemele domniei sale”, a adăugat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri