VOT ÎN DIASPORA. Emil Hurezeanu: Problema e că aici s-ar putea ascunde explozibilul pentru dl. Ponta

Data publicării:
emil hurezeanu 3.11

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Nu văd de ce ar fi imposibil ca toți românii care vor să voteze în diaspora să reușească să o facă la 16 noiembrie. Se stabilește un număr de votanți pornind de la ultimele precedente, mai ales de la cel de duminică și fie se deschid secții noi de votare, apar mai multe ștampile, fie deschizi toată noaptea secțiile existente, dacă alte posibilități nu ai. Unde e problema?”, a comentat jurnalistul scandalul legat de votul românilor din diaspora. El a povestit că are un fost coleg la Munchen care are 80 de ani și care a stat șapte ore pentru a vota.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Problema care îl preocupă cu adevărat pe dl Ponta este că aici se ascunde explozivul în ceea ce-l privește. Adică ceea ce s-a întâmplat ieri (duminică – n.r.) la secțiile de votare din mai multe mari orașe ale lumii nu e un accident, a fost aproape regulă. Deci, se poate citi în spatele acestei reguli premeditarea unei operațiuni de limitare sau de orientare a votului în favoarea puterii, pornind de la realitatea prezumtivă a votului pro-dreapta, pro-reformist, pro-occidental al majorității membrilor diasporei. Explozivul este că dl Ponta se poate să se trezească cu un bulgăr care se rostogolește, nu contează că e mic, se poate rostogoli și poate să fie buturuga mică care răstoarnă carul mare”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În opinia analistului, Victor Ponta are și alte probleme, pentru că nu și-a asigurat cu cele 10 procente avans în fața contracandidatului Klaus Iohannis o victorie confortabilă în mod definitiv. „Cu un bulgăr de zăpadă care se rostogolește - și care nu înseamnă numai votul repetat și consumat în diaspora, înseamnă și o proiecție a nemulțumirii din diaspora în România - cel mai periculos lucru pentru dl Ponta ar fi ca această nemulțumire să se transforme în creșterea peste așteptări a votanților protestatari, care să fie mandatarii, purtătorii, unui vot de protest anti-Ponta”, a avertizat Emil Hurezeanu.

Guvernanții tineri trebuie să știe ce înseamnă coada în istoria recentă a României

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Jurnalistul a readus în atenție consecințele psihologice și sociologice ale statului la coadă. „Există la noi, la români, și mici flame recuperatorii de genul „ce n-am făcut în timpul comunismului s-ar putea ca prin câțiva tineri năbădăioși să recuperăm, în Piața Universității”. Guvernanții români trebuie să știe ce înseamnă coada în istoria recentă a României”, spune analistul, care explică: „Coada este un mit, este un rol, este un personaj. O coadă la alimente, cu capul plecat, unde s-au acumulat multe umilințe, în momentul exploziei din 1989 a răbufnit în violențe și cruzime. Există coada la pașapoarte, coada la vize, coada pe care o face România în urma țărilor mai dezvoltate, coada la spitale, tot timpul e o coadă, la ANAF, pe șoselele care nu se repară și așa mai departe”.

Emil Hurezeanu a povestit, în context, că tatăl său a stat zilele trecute patru ore la ușa unui doctor și în final a fost întrebat: aveți o sută ca să vă pot consulta?

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Sunt cozi cu umilințe, cu demnitatea călcată în picioare. Izbucnirea dorinței de a îndrepta lucrurile, de a corecta lucrurile într-un moment atât de important și de simbolic cum este votul se poate transforma într-un motiv revoluționar nou, spune analistul. „Atenție cu sugrumarea, cu limitarea, cu călcatul în picioare, cu acoperirea realității și cu umilințele adunate”, a avertizat Emil Hurezeanu.

Citiți și: 

Ambasadorul Marii Britanii a discutat despre „îngrijorările” românilor care au votat la Londra 
VOTUL ROMÂNILOR DIN DIASPORA. Un parlamentar german cere intervenția președintelui CE
VOT CU SCANDAL ÎN DIASPORA. Explicațiile lui Titus Corlățean: Au existat agitatori, mai ales în Germania
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din străinătate stau la cozi de sute de metri ca să voteze - FOTO
Vot cu SCANDAL în DIASPORA
Radiografia unui scrutin în care diaspora a arătat din nou că există
PROTESTELE românilor din străinătate. Reacția Ministerului de Externe
Traian Băsescu: „Grave deficiențe de organizare a procesului electoral”
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Suspiciuni de fraudă într-un oraș din Spania: 30 de euro în schimbul unui vot 
IPP cere vot prin corespondenţă pentru românii din diaspora
Votul la Londra - relatarea unui român care a stat şapte ore la coadă
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votul din diaspora, viral pe internet

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri