Copilărie cu palma | Angajați în slujba părinţilor

Data actualizării: Data publicării:
copii-1

Pe motiv că aceasta este singura cale prin care se poate face un ban cinstit, copiii sunt obligaţi să cerşească în diverse locuri din oraşe. Puşi în faţa faptului, împlinit părinţilor nu li se pare nimic nefiresc.

Oricare ar fi scopul, el nu scuză mijloacele prin care copiii sunt folosiţi de părinţii lor. Cei care îi împing de la spate să cerşească sau se folosesc de prezenţa lor pentru a impresiona trecătorii profită de legislaţia permisivă, care îi sancţionează cu o amendă, pe care oricum ei nici nu o plătesc.

Este şi cazul unei femei, mamă a trei copii, care, după ce s-a trezit cu poliţiştii locali pe cap, pentru că i-au găsit pe cei mici în stradă, la cerşit, a negat orice acuzaţie. 500 lei a fost amenda pe care a primit-o, însă, cum femeia stă pe unde apucă, este greu de convins să plătească.

Doar la Iași, procurorii le-au făcut anul trecut 16 dosare penale părinților care își trimiteau copiii la cerșit. Alţi 50 au fost amendaţi. Pedeapsa cu închisoarea de maximum cinci ani nu a fost dată niciunui părinte profitor.

Legea este greoaie şi când vine vorba de intervenţia Direcţiei de Protecţia Copilului.

Specialiştii pot acţiona ferm abia după ce demonstrează că un copil a fost folosit de părinţi de mai multe ori drept sursă de venit şi este emis un ordin judecătoresc. Până să facă acest lucru, copiii ajung deja o povară pentru societate.

Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași: „Copilul delicvent şi pre-delicvent...Acești minori sunt duși - aduși de la școală, beneficiază de o masă de prânz acolo și educatorii specializați se ocupă de educația lor. Își fac temele și seara sunt duși înapoi în familie”.

Copilul care a fost îndrumat pe această cale ajunge să se complacă şi va avea un viitor ruinat, spun psihologii.

Daniela Mitrofan, psiholog: „Vor avea deformată atât imaginea despre familie, ce înseamnă o familie adevărată, ce înseamnă niște părinți iubitori, cât și imaginea de sine le va fi puternic afectată în sens negativ. Vor avea probleme de relaționare și de empatie. Vor avea dificultăți în a dezvolta relații umane bazate pe încredere. Se simt mai bine în mediul lor, cu prietenii care fac același lucru, merg la cerșit, pentru ei e ceva normal să cerșească. Este ceea ce au vazut de mici traind intr-un mediu periculos”.

Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iași: „În cazul în care copiii au vârste mai mici, sunt mai ușor de recuperat, pentru cei mari este ceva mai greu, pentru că odată ajunși înapoi în mediul familial, acolo unde și tatăl și fratele și vărul și mama și toată lumea săvârșesc acțiuni infracționale. Este greu de reabilitat un asemenea copil și probabil că va ajunge un adult delicvent”.

În România nu se știe, însă, exact câți copii cerșesc. Situația lor s-a aflat și în atenția Organizației non-guvernamentale Salvați Copiii. Ultimul ei raport arată că, din cei 1100 de minori care se află zi de zi în stradă, în București, 44 la sută cerșesc. Iar cei cu vârste de sub 7 ani sunt folosiți de rude pentru a face rost de bani.

Institutul Naţional de Statistică a făcut anul trecut un studiu care arată că peste 138.000 de copii minori din România câștigă bani lună de lună, precum părinții lor. Însă, respectiva cercetare nu a scos la iveală câţi dintre ei sunt obligaţi să ceară de pomană.  

Citiți și:

Copilărie cu palma. Șapte copii au cunoscut jocul abia după ce au fost luați din casa mamei lor
58.000 de copii din România sunt exclusiv în grija statului
Copilărie cu palma | Un copil de un an şi jumătate, crescut în cocina de porci
Copilărie cu palma | 2 milioane de victime
Copilărie cu palma | România are nevoie de încă 11.000 de asistenți sociali
Copilărie cu palma | Angajați în slujba părinţilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri