Cred în România civilizată. Marc Tudose, artistul bucureștean care și-a urmat visul la Sighișoara

Data publicării:
lingurar

Şi-a început cariera de la... lingură, la propriu. Marc Tudose este un tânăr meşter popular care a arătat lumii că Sighişoara mai înseamnă şi altceva decât poveşti cu Dracula. Operele lui sunt linguri de lemn, linguri cu poveste. Fie că le sculptează, ornează sau vopseşte, a atras admiraţia străinilor care l-au poreclit „Spoonman”, adică „Omul-lingură”. A început să facă linguri de la 20 de ani. Azi are 33 de ani, este cunoscut în lume şi i-a făcut linguri chiar şi prinţului Charles. Are mulţi clienţi străini, pretenţioşi, dar cu toate acestea lucrurile cu adevărat importante pentru el sunt simple.

„Ca să consider România întru totul civilizată ar trebui să nu mai văd gunoaie pe jos, ar trebui să văd oameni mai veseli, indiferent dacă au sau nu împliniri spectaculoase din punct de vedere material”, spune Marc Tudose.

A moştenit pasiunea pentru sculptură de la bunicul său. După ce a absolvit Şcoala Populară de Arte din Bucureşti a ajuns în Sighisoara, în anul 2005. Acolo a participat la un târg de meşteşugari. S-a îndrăgostit de oameni şi de loc şi nu a mai plecat din oraşul lui Dracula.

„Am încercat să vând lingurile în timpul târgului şi n-am avut prea mare succes, a urmat Festivalul Medieval unde nici acolo n-am rupt gura târgului, ca să spun aşa, dar în schimb, după festival, am avut vreo şase linguri frumos lucrate, destul de mari, rezemate de un zid, aici, în Piaţa Cetăţii, şi un grup de spanioli le-au cumpărat pe toate, drept care am simţit că ăsta e locul în care ar trebui să fiu”, povestește meşterul popular.

„M-am întors în Bucureşti de unde am luat un taxi spre Sighişoara plin cu lemne şi dălţi şi aşa mi-am început aventura asta în medieval”, spune tânărul.

Marc nu vinde doar linguri, ci şi poveşti. Noroc, dragoste, succes, înţelepciune, sunt învăţături simple, pe care le sculptează în lemn.

„Sarea şi piperul afacerii mele se rezumă la o întrebare: what is the story, care e povestea? Aceasta era modalitatea cea mai simplă de a intra în vorbă cu potenţialii mei clienţi. Stăteam în Piaţa Cetăţii, lângă casa Vlad Dracul, sculptând la linguri, şi aşteptam un semn din partea clientului meu şi, de regulă, eu începeam să spun: ăsta este lemn de tei, românii fac linguri din salcie, plop sau tei şi de aici, uşor, uşor, porneam povestea şi spuneam: asta e lingura puterii sau spiritul protector al casei”, spune Marc Tudose, care își prezintă lucrările.

Marc Tudose a transformat joaca cu lemnul într-o artă. Bucăţile de lemn prind viaţă prin intermediul poveştilor, adică exact ce-i lipseşte României astăzi.

„Cred că României, în momentul de faţă, îi lipsesc poveşti frumoase. Chiar cred că ar avea nevoie de poveşti frumoase ca România să devină total împlinită”, spune Marc Tudose.

„Gândesc că o majoritate e mai puţin civilizată şi o minoritate este ceva mai civilizată. Şi acum partea minoritară ar trebui cumva să încline balanţa în favoarea ei şi asta se poate face prin bun simţ şi prin încredere”, mărturisește meşterul popular.

Cu bun simţ şi încredere, Marc s-a încăpăţânat să creadă în visul lui. Să spere. Ştie că pentru succes e nevoie de răbdare şi de multă muncă.

„Timp de doi ani şi jumătate, aproape trei, am vândut obiectele mele în stradă, pe un panou ce a devenit din ce în ce mai plin”, zice tânărul.

De la bunicul său a învăţat să respecte tradiţiile şi să le transmită mai departe.

„Reîntoarcerea la tradiţie este o cale de a face bine, în principiu. Pentru că în decursul timpului, cum lucrez lemnul, de exemplu, am învăţat simbolurile şi am văzut reacţia oamenilor la simbolurile pe care le lucram. Şi atunci a fost foarte simplu să văd legatura dintre tradiţie, poveste şi om”, mărturișeste el.

Marc are şi un site, unde primeşte comenzi de la oamenii din întreaga lume. În plus, numele lui apare în cel mai cunoscut ghid turistic din lume, „Lonely Planet”.

„Bucuria mea cea mai mare este să vad reacţia omului cu care vorbesc... De multe ori se uită la început neîncrezător la obiectele mele şi pe măsură ce află poveştile sunt din ce în ce mai atraşi şi spun de multe ori în glumă: habar n-are tânărul care intră la mine în magazin că urmează să-i cumpere un cadou mamei lui”, povestește Marc Tudose.

„Cred în România civilizată pornind de la reacţiile miilor de turişti pe care îi am în fiecare an aici, la Sighişoara, pentru că niciodată nu i-am vazut supărăţi şi mereu îi vad foarte încântaţi de ceea ce văd. Cred în România civilizată pornind şi de la ideea că s-au arătat surprinşi de ceea ce au găsit la noi, ceea ce înseamnă că, evident, avem o şansă”, conchide meşterul popular.

În fiecare zi, lingurile sculptate de Marc ajung în mâinile şi pe buzele turiştilor din toata lumea. Este felul lui de a spune că atunci când românii vor ţine mai mult la ei, ca neam, când își vor dispreţui mai puţin ţara, România va fi cu adevărat civilizată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri