GENERAŢIA X| Digi24. Tinerii valoroşi pe care îi pierde România an de an

Data publicării:
tineri proiecte

Marea Britanie a atras în ultimii ani sute de ingineri români, mai toţi tineri. Unul dintre ei - Liviu Jujău. Are 25 de ani şi lucrează pentru unul dintre cei mai mari producători auto din Regatul Unit.

Liviu Jujău: „Automobilele pe care le desenăm noi stârnesc la rândul lor pasiuni şi e plăcut să ştiu că o parte din asta mi se datorează mie”.

Plecat din ţară în urmă cu jumătate de an, Liviu locuieşte acum în Leamington Spa, un orăşel cu 50.000 de locuitori din apropiere de Birmingham. În România, spune tânărul, oportunităţile de carieră erau limitate, iar banii prea puţini.

Liviu Jujău: „Nu există suficient capital românesc, în general suntem folosiţi ca nişte resurse, chiar si în România pot spune că e vorba chiar şi de o exploatare. Adică salariile, mai ales, ale celor tineri ingineri, sunt aproape umilitoare pentru România şi a trebuit să vin aici ca să-mi dau seama, cred că un salariu trebuie trăit ca să înţelegi cu adevărat”.

În România, un inginer cu câţiva ani de experienţă în domeniul auto are un salariu de aproximativ 600 de euro. În Marea Britanie, e de cinci ori mai mare. Iar piaţa europeană are nevoie uriaşă de ingineri.

Cu o experienţă de 10 ani, lui Alexandru Spătăreanu i-a fost uşor să-şi găsească un post de inginer în Marea Britanie. A ajuns acolo în vara trecută, iar acum locuieşte cu soţia şi copilul în Leamington.

Alexandru Spătăreanu: „În zona asta din jurul Birminghamului suntem sute de români care suntem toţi profesionişti, oameni de calitate şi nu creăm un nume rău ţării. E o ţară superbă Anglia, nu regret că sunt aici, nu ne simţim marginalizaţi, pe stradă toată lumea ne zâmbeşte, aici în cartier, deşi nu ne ştie nimeni”.

Compania britanică pentru care lucrează Alexandru îi oferă ceea ce în ţară nu a obţinut după ani buni de muncă: posibilitatea unui trai bun.

Alexandru Spătăreanu: „Am emigrat după 10 ani de experienţă în muncă şi sincer, aici, cred că nimeni nu o să angajeze pe poziţii de ingineri tineri fără o experienţă. E un pic jenant ca doar banii să fie cei care te gonesc din ţară”.

Industria auto din Occident atrage şi economişti români

Cosmin Iordache lucrează în Germania din 2010 şi a reuşit să îmbine pasiunea pentru maşini cu studiile de marketing. Vreme de doi ani, a studiat în Danemarca, iar de acolo a plecat la Frankfurt. E analist la o companie auto.

Cosmin Iordache: „În biroul meu, care este doar cel european, cred că suntem 15 naţionalităţi - germanii şi britanicii sunt preponderenţi, avem şi din est, sudul continentului şi din Scandinavia”.

Pentru Cosmin, o eventuală întoarcere în ţară este încă un plan îndepărtat.

Cosmin Iordache: „Momentan, mai am nevoie să mă dezvolt profesional pentru a ajunge la un nivel în care să am, să spunem, o amprentă mare asupra unei companii sau a unor domenii în România”.

În România, peste 30 de mii de tineri cu pregătire tehnică ies de pe băncile facultăţilor. Asta înseamnă 20 la sută din numărul total de absolvenţi, potrivit datelor de la Institutul de Statistică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri