LEGI CU DEDICAȚIE. Conturile aleșilor, umflate fără licitație. În 2012, Guvernul a crescut plafonul pentru contractele atribuite direct

Data publicării:
victor ponta guvern - gov 3

Ce înseamnă atribuire directă? Orice instituție publică poate să încheie un contract cu o firmă fără să mai facă licitație. De aici și suspiciunile că așa poate fi servită foarte ușor clientela politică.

În 2012, plafonul pentru bunuri, servicii și lucrări în cazul contractelor atribuite direct era de 15.000 de euro. Guvernul Ponta a considerat însă că suma e insuficientă. Așa că, în 27 noiembrie 2012 emite Ordonanţa de Urgenţă numărul 77, prin care limita pentru bunuri şi servicii este majorată la 30.000 de euro. Orice instituţie de stat poate acum să îşi cumpere, între altele, furnituri de birou, carburanți, piese de schimb pentru mașini, servicii de salubritate, cu sume de până la 30.000 de euro în funcție de necesarul pe care îl are, fără să facă licitaţie. De asemenea, poate să contracteze lucrări în valoare maximă de 100.000 de euro. Printre lucări se pot număra reparaţiile clădirilor sau drumurilor, sau amenajarea spaţiului public.

„A fost vorba, în viziunea inițiatorilor de a debloca foarte multe proceduri de achiziție, care oricum sunt contestate. Se stă în contestații și în proceduri foarte lungi și foarte greoaie. Despre ce clientelă politică este vorba că este servită, este o prostie”, spune Liviu Dragnea, vicepremier.

Apoi actul normativ a fost trimis în Parlament. Dezbaterile au avut loc în luna iunie a anului trecut. În timpul discuțiilor, opoziția a contestat puternic majorarea plafoanelor, pe motiv că legea este una cu dedicație pentru clienții politici. Unul dintre criticii înverșunați a fost deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.

„În spate se ascund foarte multe fapte care sunt în afara legii. Adică, mulți vor să atribuie lucrări, nu în mod transparent ci așa, ca între prieteni. S-ar putea multe primării, multe consilii județene să dea lucrări la o întâlnire cu anumite firme, la o întâlnire la cafea”, declară Gheorghe Ialomițianu.

Deputații PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților naționale au votat pentru majorarea sumelor. Au avut și un interes direct. Firmele unora dintre aleși obținuseră dejă, conform legii vechi, cu un plafon mai mic, astfel de contracte încredințate direct, de la diversele instituții din județele din care provin. Ulterior intrării în vigoare a Ordonanţei 77, firmele parlamentarilor au beneficiat și de alte contracte.

Huge Construct SRL, firmă prietenă statului

Campion la acest capitol pare a fi deputatul UNPR, fost PDL, de Vaslui, Sergiu Vizitiu. Potrivit declarației de interese, el a obținut nu mai puțin de 18 contracte atribuite direct de diverse primării și instituții din județele Iași și Sibiu. În mai 2013, i se atribuie direct, pe firma Huge Construct SRL din partea Universității de Arte George Enescu din Iași un contract în valoare de 47.000 de lei pentru o lucrare de reparaţii.

Tot anul trecut, aceeași firmă Huge Construct SRL primeşte patru contracte atribuite direct de la primăria Agnita din județul Sibiu, în valoare însumată de peste165.000 de lei. Lucrările vizează racordarea la conductele de apă și canalizare a gospodăriilor. În luna octombrie, Sergiu Vizitiu primeşte un alt contract, de peste 46.000 de lei, atribuit direct, în comuna Focuri din județul Iași. Aici, firma deputatului livrează piatra pentru drumurile comunale.

Reporter Digi24: Dumneavostră aveți destul de multe astfel de contracte prin încredințare directă.

Sergiu Vizitiu, deputat UNPR: Nu cred, cred că n-am foarte multe, din firmele mele aveau, acum nu prea mai au, din ce știu eu. Da ziceți ce vreți, nu asta este important, vă rog.

Reporter: Vream să vă întreb dacă dumneavostră considerați că nu sunteți într-un ușor conflict de interese.

Sergiu Vizitiu: Cum să fiu în conflict de interese?!

Reporter: Nu la modul legal, la modul moral.

Sergiu Vizitiu: Nu este niciun conflict de interese, nici măcar moral, da?

Banii publici nu au culoare politică

De avantajele legii beneficiază și parlamentarii Opoziției. Gavrilă Ghilea este senator PDL de Bihor. Firma sa a obținut mai multe achiziții directe din partea Aeroportului din Oradea. În decembrie 2013, SC Construcții Bihor SA a făcut lucrari de reparații interioare la clădirile din zona tehnică a aeroportului, reparaţii în valoare de peste 217.000 de lei. 200.000 de lei i-a primit în luna septembrie pentru a termoizola fațadele clădirilor. În total, șapte contracte atribuite direct de Aeroport a căror valoare se ridica la peste 480.000 de lei.

Reporter: Construcții Bihor este singura firmă?

Viorel Baican, coordonatorul Compartimentului de Achiziții Publice al Aeroportului Oradea: Nu, există la nivelul județului Bihor și Trameco, care este autorizată, de exemplu, există și Selina și Simbac.

Și cu toate acestea, preferată a fost firma demnitarului. Gavrilă Ghilea a refuzat să comenteze subiectul şi precizează că, în calitate de acționar al firmei, nu se ocupă de contractarea lucrărilor.

Iar dacă parlamentarul nu are firmă, contractele sunt adjudecate de copii. Fiul deputatului PSD Ioan Munteanu a încheiat în 2013, prin firma Proinvest, trei contracte cu Direcția Silvică Neamț. Unul dintre acestea, care vizează repararea unei clădiri, a fost cu încredințare directă. Suma primită se ridică la 122.000 de lei.

„Nu mă pot afla în conflict de interese pentru că eu nu sunt acționar la nici o firmă, nu am absolut nici o acțiune la nici o firmă, așadar nu am nici o achiziție publică în România din fonduri publice, nu am, nu mă simt vinovat cu absolut nimic”, susține Ioan Munteanu, deputat PSD.

Toate aceste încredinţări directe nu pot fi verificate de ANRMAP, pentru că nu au fost organizate licitaţii. Singurii care ar putea face un control sunt reprezentanţii Curţii de Conturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri