Emanuel Cosmovici: „Vladimir Ghika i-a introdus în anticamera Cerului pe ceilalți. Mulți nu ar fi rezistat altfel”

Data publicării:
cosmovici 1

„Surpriza a fost când am intrat în dosare și am descoperit 30 de mari arhive legate de el. L-am cunoscut înainte de arestare, a vrut să încălzează pe mama mea, tatăl meu fusese închis. A venit, mă jucam, l-am chemat pe fratele meu, a pus mâna pe capul meu, cred că s-a rugat și a plecat. Se întâmpla în 1952, anul arestării, Mă gândesc că s-a rugat să lupt și eu pentru dosarul lui. Arhiepiscopul de București l-a rugat pe tatăl meu să strângă materiale. Eu stăteam neutru. Când s-a decis să se fac ultima etapă a beatificării trebuia să facem ce cerea Congregația. Când m-au chemat, viața mi s-a schimbat, ca și celorlalți colegi”, a explicat Emanuel Cosmovici, postulator pentru beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika.

„La facultatea de teologie din Sibiu m-am văzut cu Doina Cornea, mi-a vorbit despre el. Ziua de azi e una fericită, o țară se ridică la cer cu beatificarea unui membru al ei, indiferent de confesiune. E și o zi de responsabilizare, odată cu el au urcat la cer și celulele Jilavei”, a subliniat Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului.

„Monseniorul Ghika a fost cu noi, asta am simțit pe toată durata luptei pentru beatificare. Eram inundați de arhive. Azi am simțit că ne depășește ce s-a întâmplat, am rămas uluit, am simțit ce înseamnă comunitatea bisericii”, a spus Emanuel Cosmovici. El a vorbit și despre icoana Fericitului. „Icoana Fericitului Vladimir de la biserica din Strada Polonă a fost făcută de un pictor ucrainean care a suferit persecuția dovietică. Era ca o icoană de iconostas, adică punea punctul pe rană, are drept la această iconă. E în stil bizantin”.

Despre osemintele monseniorului, el a spus că acesta în catedrala Sf. Iosif, dar sunt oseminte și la Bellu ortodox. „La solicitatea altor biserici se vor distribui către ele”, a subliniat Emanuel Cosmovici.

„Dacă pentru Ghika a fost nevoie de mai mult de 12 ani ca să ajungă Fericit, vă dați seama cât de greu ne va fi nouă, cu sute de mii de martiri” - preot ortodox

„El și-a luat foarte în serios misiunea și să înțelegem că a face pace e mai important decât a face gâlceavă. În acele vremuri era un etos misionar european bine pus la punct, Europa s-a salvat și prin această rezistență creștină. Nu o să înțelegem până nu călcăm prin acele locurile ce a însemnat perioada comunistă. Avem excursii la Paris, dar nu la Gherla, Aiud, în amintirea celor care au făcut posibil un apus de soare în România liberă. Sfinții au nevoie de respectul social”, a subliniat Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului.

„Dacă pentru Vladimir Ghika a fost nevoie de mai mult de 12 ani ca să ajungă Fericit, vă dați seama cât de greu ne va fi nouă, cu sute de mii de martiri, să îi identificăm pe toți”, a explicat el.

„El i-a introdus în anticamera Cerului pe ceilalți. Mulți nu ar fi rezistat altfel, spiritualitatea lui a depășit zidurile închisorii”, a spus Emanuel Cosmovici.

„Vremurile care vin nu ne vor scuti de inchisori, mai mari sau mai mici. Mi-e teamă că ne întoarcem la materialism și doar astfel de modele de viață ne vor face să fim vii și cu verticalitate”, consideră părintele Constantin Necula.

„Faptul că era prinț a făcut oamenii și mai interesați față de ceea ce avea de spus. A renunțat la toate când și-a dat seama că trebuie să fie misionar, că trebuie să îl mărturisească pe Hristos în țara lui. Trebuie să mergem pe urmele lui, să îi urmăm gândurile, sunt peste 20.000. Avem de citit, de reflectat, trebuie să comunicăm unii către alții sfaturile spirituale ale acestui mare om”, a conchis Emanuel Cosmovici, iar preotul Constantin Necula a subliniat că „geniile duhovnicești ale poporului român au fost răstignite pentru interesele obscure ale propagandei politice”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri