RAPORT DE ȚARĂ. Beethoven, îndrăgostit, s-a plimbat pe aleile castelului de la Săvârșin

Data publicării:
28032013 20savarsin-57510

Castelul de la Săvârşin a fost la început conacul de vânătoare al unei familii de grofi unguri. A fost incendiat de două ori, prima dată în 1784, în timpul răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan, iar mai apoi în timpul Revoluţiei de la 1848. În 1943, castelul, împreună cu întregul domeniu, a fost cumpărat de Regele Mihai, iar cinci ani mai târziu el a fost confiscat de comunişti şi retrocedat familiei regale abia în 2001. De atunci a început o amplă operaţiune de restaurare, astfel încât să poată fi introdus în circuitul turistic și să devină una dintre principalele atracții turistice ale Săvârșinului.

Castelul de la Săvârşin a avut o istorie zbuciumată. După incendierile din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, asupra sa s-a abătut o altă năpastă: regimul comunist. După plecarea forţată din ţară a Regelui Mihai domeniul a fost transformat în azil pentru bolnavi psihic, iar pe urmă a fost amenajat ca locuinţă de protocol pentru Nicolae Ceauşescu. Altfel de întâmplări se petreceau însă pe la începutul anilor 1800.

O celebră poveste de dragoste

Pe aleile acestui imens parc al domeniului regal de la Săvârşin a fost trăită o celebră poveste de dragoste între compozitorul Ludwig van Beethoven şi Teresa Brunswik, una dintre fiicele proprietarului castelului din acele vremuri. Beethoven a cunoscut-o pe Teresa în timpul deselor sale vizite la Săvârşin şi chiar i-a dedicat acesteia una dintre sonatele sale.

După despărţirea de Beethoven, Teresa Brunswik nu s-a mai căsătorit niciodată. Mormântul ei este chiar în interiorul bisericii catolice, aflată peste drum de Castelul de la Săvârşin.

Restaurarea e aproape finalizată

În prezent, castelul se umple de viaţă mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă, când întreaga familie regală merge la Săvârşin. Restaurarea clădirii este aproape finalizată, iar unul dintre principalele puncte de atracţie de pe domeniu va fi garajul regal.

Regele Mihai a fost şi încă este un împătimit al maşinilor, mai ales al celor militare. A primit prima maşină cadou la vârsta de 8 ani, iar de atunci a deţinut nu mai puţin de 38 de automobile şi încă nouă vehicule militare, pe care le putem vedea în tablourile din garajul de la Săvârşin.

Arădenii îşi pun mari speranţe în viitoarea regionalizare. Speră ei că deciziile le vor fi mai benefice decât cele luate de administraţia centrală. Localnicii speră că Săvârşinul şi zona dimprejur ar putea înflori cu ajutorul fondurilor europene.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri