RAPORT DE ȚARĂ. Combinatul agroindustrial Curtici, rețetă de succes în Arad

Data publicării:
27032013 20cap-57265

Soiuri românești, răbdare și multă încredere în tehnologia modernă. Acestea sunt trei dintre ingredientele care au transformat CAP-ul „Lumea Nouă” de dinainte de 1989 în Combinatul Agroindustrial Curtici de astăzi.

„Bazele pentru ceea ce s-a construit și ceea ce s-a făcut sunt reprezentate de munca extraordinară depusă de către tot colectivul de lângă mine, seriozitatea oamenilor, disciplină în tehnologie cât încape. Fără disciplină nu poți să faci nimic, iar dacă ai disciplină faci producție și dacă ai producție faci bani”, a explicat Dimitrie Muscă - director Combinatul Agroindustrial Curtici.

În prezent, combinatul lucrează peste 7.500 de hectare de teren agricol. Proprietarii primesc anual cele mai mari cote de produse din România - 1.500 de kg de cereale pentru fiecare hectar de teren din asociație. Producțiile mari obținute se datorează în mare măsură și utilajelor moderne cu care este lucrat pământul, dar și oamenilor care le conduc. Locul „tractoriștilor" de la colectiv a fost luat de „mecanizatori", iar aceștia câștigă în 2013, în România, cât un director al unei sucursale bancare.

„În campanie, în special în campaniile de recoltare, un mecanizator poate să câștige și până la 9.000 de lei, fără nici o problemă. Se lucrează de dimineața până seara, de luni până duminică, la foc continuu”, a spus Terchiș Andrei, inginer mecanic.

S-a investit și în creșterea animalelor

Alături de cereale și produse agricole, la Curtici s-a investit foarte mult și în creșterea animalelor. Carnea și laptele obținute în fermele proprii sunt prelucrate în fabricile combinatului și ajung la consumatori printr-o rețea proprie de magazine. Datorită tehnicii moderne, toată afacerea - din câmp până în magazin - poate fi văzută în timp real chiar din biroul directorului.

„Nu este profitabil să faci o exploatație unilaterală. La aceste suprafețe mari de pâmânt pe care le lucrăm este obligatoriu să avem zootehnia adecvată”, a subliniat Dimitrie Muscă, director Combinatul Agroindustrial Curtici.

Societatea are 35.000 de porci, care aduc zilnic un venit din vânzările de carne de 40.000 de euro.

O altă mândrie o reprezintă ferma de vaci. Aceasta este condusă de un inginer de 30 de ani venit tocmai din Harghita. Asemeni specialiștilor care lucrau în CAP-ul de pe vremuri, tânărul inginer a primit o locuință de serviciu și un loc de muncă bine plătit într-un domeniu pentru care a fost instruit. Responsabilitatea este mare.

Combinatul nu a avut probleme cu aflatoxina, fapt confirmat și de laboratorul propriu în care s-au investit din 2010 încoace peste patru milioane de euro și care verifică toate produsele: atât cele vegetale, cât și cele animale.

Chiar și în vreme de criză, datorită managementului bun și muncii dedicate a angajaților Combinatul Agroindustrial Curtici a avut o cifră de afaceri estimată la 10 milioane de euro pe an. Societatea a avut un profit de 5 milioane de euro în 2012, din care cea mai mare parte va fi reinvestită în utilaje și tehnologie.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarearegionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRAPORT DE ŢARĂ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri