RAPORT DE ȚARĂ. Băile Herculane, stațiunea distrusă în două decenii

Data publicării:
18042013 20herculane-61462

Cu ochii fotografului care a fost, Moise Iordache priveşte cu mâhnire ceea ce au distrus vremea, vremurile și oamenii. O clădire altădată impresionantă e tot ce a mai rămas din Hotelul Traian. Tencuiala a căzut de pe pereți, geamurile sunt sparte, iar mucegaiul se raspândește peste cărămida umedă.

Doar la câteva zeci de metri mai departe, peste un pod care scârțâie sub pașii săi grei, se află o altă clădire monument - Băile Imperiale Austriece, construite între 1883 și 1886.

Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu sau Mihail Sadoveanu s-au tratat aici. Acum jumătate de secol,stațiunea Băile Herculane era locul unde trebuia să mergi în concediu.

Acum, trotuarele sunt pustii. Doar din când în când, câte un grup de turioti aflați în trecere, fotografiază clădirile care, în ciuda oamenilor, se încăpăţăneaza să stea în picioare. Astăzi sunt doar 250 de turiști în toata stațiunea. Altadată veneau mii. După Revoluție, Băile Herculane au fost prinse într-o poveste care s-a terminat rău. Interesele economice, corupția, dezinteresul și-au spus cuvântul într-un loc care s-a dezvoltat de-a lungul a două mii de ani.

Istoria modernă a stațiunii

Din secolul I înainte de Hristos există aceasta stațiune de pe Valea Cernei. Bazele au fost puse de împăratul Traian, romanii construind temple, bai, monumente și statui.

În secolul al XVIII-lea începe istoria moderna a stațiunii, când zona ajunge sub tutela Imperiului Austriac. E perioada de glorie.

În anul 1852, împaratul Austriei considera Baile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațune de pe continent".

Condiții improprii în prezent

Băile termale erau numite „darul Zeilor”. Apele sulfuroase sau apele minerale au atras cei mai mulți turiști. O fac și în ziua de azi, dar în condiții improprii. Pe malurile Cernei, două bazine de câţiva metri pătrați sunt pline de oameni. Iar sub un pod, printre gunoaieie din râu, alți turioti fac baie în apa încălzită natural la 50 de grade Celsius.

În centrul stațiunii, izvorul cu apă plată nu curge niciodată degeaba. Se găsesc tot timpul oameni veniți de la sute de kilometri distanță sa umple zeci de bidoane cu apă de la Herculane. Specialiștii spun că poate fi ținută sub control tensiunea arterială și are efecte beneficie asupra pietrelor apărute la rinichi.

Acum, câteva clădiri din centrul istoric al stațiunii încep să fie refăcute. Prea puțin însă pentru a readuce Bailor Herculane prestigiul de altădată.

Românii au distrus, în douazeci de ani, ceea ce s-a construit în două milenii. Chiar daca deținem o trieme din resursele de ape termale și minerale ale Europei, nu am știut cum să profitam de ele. Le-am lăsat să se irosească.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri