RAPORT DE ȚARĂ. Socolari, satul din Caraș-Severin luat sub stăpânire de artiști

Data publicării:
18042013 20artisti 20caras-61404

Chiar dacă departe de marile drumuri europene, Oravița, unul dintre micile orașe ale județului Caraș Severin, își recâștiga încet-încet statutul de capitală culturală a Banatului montan. Viața artistică a urbei se concentrează fără îndoială în jurul Teatrului „Mihai Eminescu”.

Teatrul construit în 1816 ca o copie fidelă a celebrului Burgtheater din Viena și-a câștigat celebritatea datorită numelor mari care i-au călcat pragul de-a lungul timpului: Victor Eftimiu, Lucian Blaga ori George Enescu sunt doar câteva dintre ele.

În 1 și 2 septembrie 1868 pe scena teatrului juca trupa lui Mihail Pascaly, Mihai Eminescu era sufleur și statea în timpul spectacolelor într-o cabină micuță amplasată sub scenă.

Uitat de autoritațile comuniste, Teatrul din Oravița este restaurant și ridicat în 1998 la rangul de monument de grad zero de maximă importanță națională. Din 2007, clădirea intră în circuitul internațional prin intermediul unui festival de muzică clasică.

„Am avut totuși nume importante în cele cinci ediții culminând cu aceasta când a venit Claude Delangle, care este chiar un nume în Paris și în muzica modernă. Au reacționat toți cu bucuria de a regăsi acest spațiu”, susține Manuela Iană Mihăilescu, organizatorul „Zilelor muzicii la Oravița”.

Dincolo de bucuria muzicală dată de prezența celebrităților pe scena teatrului, festivalul înseamnă și educație pentru tinerii muzicieni care vin aici an de an pentru a învăța tehnici muzicale.

„E echilibrul perfect între a te simți bine în vacanță și în același timp să și muncești, sa studiezi”,

La nici 5 kilometri distanță de Oravița, arta a pus stapânire pe satul Socolari. Acesta este doar unul dintre satele carașene care și-a câștigat dupa Revoluție statutul de sat de artiști.

În fiecare vară, populația micii localitați aproape că se dublează. Loc de inspirație în Socolari și-au găsit mai bine de 25 pictori, sculptori, muzicieni, oameni de teatru, ori scriitori. Pentru mulți dintre ei sătucul a devenit atelier și locuință permanente.

„Am renunțat la oraș, am simțit că orașul este prea complicat, prea greu pentru mine nu mai puteam să îl suport și am simțit nevoia de a mă retrage într-o zonă unde pot să fiu mult cu mine, unde pot să lucrez ceea ce îmi place. Să nu fiu așa de dependent de sistemul care este la oraș”, afirmă Ștefan Iosef Tasi-Tajo, artist plastic.

Fie că au părăsit definitiv orașele mari, fie că își petrec doar o parte a anului în Socolari, artiștii găsesc în noile lor ateliere de la țara liniștea și inspirația de care au nevoie, în deplină armonie cu oamenii locului.

„Ca și acum 100 de ani se întâmplă lucrurile aici, stă timpul în loc și nu sunt preocupați decât de gospodărie, de omenie și cam atât și atunci rezonăm foarte OK. Tineretul a fugit din sat spre oraș, spre ce au ei nevoie și atunci ne-au lăsat în pace aici”, spune Gheorghe Fikl, artist plastic.

Natura neatinsă, oamenii speciali și zonele în care încă se mai păstreaza tradiția sunt doar câteva dintre marile bogății ascunse ale județului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri