RAPORT DE ȚARĂ. Un secol de activitate a fabricii de țigări din Sfântu Gheorghe

Data publicării:
03042013 20covasna 20tigari-58569

„În septembrie 1988, când am venit, era o fabrică foarte frumoasă, vestită în ţara noastră prin produsele de calitate pe care le făceam. Oamenii se purtau ca într-o familie şi se ajutau unii pe alţii”, povestește Ion Udrea, fost inginer la fabrica de ţigări din Sfântu Gheorghe.

Ion Udrea este doar unul dintre foştii angajaţi ai fabricii de Ţigarete din Sfântu Gheorghe. Doar umbra a mai rămas dintr-o industrie care număra cândva sute de angajaţi în judeţul Covasna, iar de mărcile autohtone îşi mai amintesc doar nostalgicii.

„Tirurile stăteau la poartă, maşinile unele după altele. Vindeam Carpați fără filtru, foarte mult Snagov şi alte sortimente. Atât salariile, cât şi relaţiile dintre angajaţi, erau aşa de bune că acum nu este nicăieri, să ştiţi”, își amintește și Szakacs Miluţă, fost şef de depozit la fabrica de ţigări din Sfantu Gheorghe.

După desfiinţarea fabricii de ţigări din Cluj Napoca, în 1966, Sfântu Gheorghe avea să devină curând liderul industriei. Vârful avea să fie atins în 1989, când fabrica producea 6.500 de tone şi avea aproape 600 de angajaţi. Declinul a venit imediat după anul 2004, când fabrica a fost privatizată.

Deşi cifrele arătau succesul fabricii, în 2010 îşi închide porţile. Mai avea doar 84 de muncitori.

„Fabrica nu a mai funcţionat din 2010, în decembrie 2010 s-a oprit activitatea, în 2011 a fost disponibilizat şi restul de personal care mai rămăsese, au mai rămas doi, trei oameni”, a mai spus Udrea.

Interesant este că, în cei 113 ani de funcţionare, fabrica nu şi-a oprit producţia decât în timpul celor două războaie mondiale, când a fost transformată în spital. De trei ani, singurul om care mai trece dincolo de porţile închise este paznicul clădirii.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri