Herta Däubler-Gmelin, fost ministru al Justiţiei în Germania: Regionalizarea nu trebuie făcută pe criterii etnice

Data publicării:
18042013 20nemtoaica-61426

Singurul criteriu de care trebuie ținut cont în regionalizare este cel economic, pentru că „sărăcia naște sărăcie”, a mai declarat fostul demnitar german, care a participat în România la un seminar pe tema regionalizării. Dacă se adună prea mulți săraci într-o regiune le va fi greu să realizeze ceva, spune Herta Däubler-Gmelin, care a acordat un scurt interviu Digi24:

Care ar trebui să fie criteriile pentru regionalizare, pentru conturarea regiunilor ?

Herta Däubler-Gmelin: Am aflat astăzi (miercuri - n.r.) că deja se fac o serie de evaluări despre cum poate fi îmbunătăţită situaţia economică pentru oamenii din anumite regiuni. Acest criteriu este unul extrem de raţional, pentru că nu vorbim despre un principiu abstract, ci despre modul în care poţi îmbunătăţi situaţia oamenilor mai repede şi mai mult.

În România se discută şi despre criterii istorice, etnice. În zona în care există o minoritate maghiară Harghita, Covasna, Mureş, aici ar putea fi înfiinţată o regiune pe criterii etnice?

Herta Däubler-Gmelin: Şi noi în Germania avem două minorităţi naţionale, danezii şi etnicii cu rădăcini slave, în regiunea Lusaţia. Am evitat să facem un land care să se suprapună cu o singură minoritate naţională, pentru că ştiam că acest lucru ar putea provoca tensiuni.

Criteriile economice sunt cele care ar trebui luate în calcul şi, în afară de acest lucru, trebuie să aveţi grijă ca în toată ţara, în toate regiunile, minorităţile să aibă aceleaşi drepturi, dreptul la identitate culturală şi să aibă aceleaşi posibilităţi de dezvoltare. Există o expresie minunată care spune că ,,sărăcia naşte sărăcie”. Asta înseamnă că dacă se adună doar săraci într-o regiune le va fi foarte greu să realizeze ceva.

Eu sunt pentru soluţii inteligente, care aduc împreună în aceeaşi regiune zone cu industrie, comerţ sau cum vreţi să le spuneţi, regiuni bogate cu alte zone.

Aveţi vreun exemplu german pentru asta. Baden-Württemberg?

La formarea Baden-Württemberg au participat trei landuri, iar primul efect a fost unul negativ pe plan politic. Însă apoi a avut loc un progres economic enorm. Iar Baden-Württemberg este astăzi printre cele mai puternice regiuni. Bavaria a fost la început unul dintre cele mai sărace landuri, iar acum este o regiune extrem de puternică, asta înseamnă. Asta înseamnă că există soluţii inteligente.

---------------------

Subiectul a fost discutat în emisiunea „Jurnalul de seară” de Cosmin Prelipceanu cu invitații săi. Urmăriți dezbaterea în materialele video alăturate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri