RAPORT DE ȚARĂ. Antibiotice Iași, management performant chiar și la stat

Data publicării:
06032013 20raport 20antibiotice-53153

În anul 1956 îşi începea producţia la Iaşi, Antibiotice, prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care a fabricat Penicilina la nici 30 de ani de când a fost descoperită de Alexander Fleming. La acea dată, compania purta numele de „Fabrica Chimica nr. 2 Iaşi”.

„Cine avea Penicilină în acea vreme practic avea rezolvată o problemă importantă şi anume sănătatea populaţiei”, afirmă Ioan Nani, managerul companiei Antibiotice SA Iaşi.

Exportator de nistatină, substanța de bază a antibioticelor

În anii 70 avea loc cea mai importantă extindere a fabricii. De la un singur produs de penicilină, Antibiotice scotea 25 ani mai târziu zeci de medicamente. Azi este lider pe piaţa internă de produse injectabile şi lider mondial pentru Nistatină, substanţă care stă la baza producerii de antibiotice.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

„Se distinge în piaţa din România şi din piaţa regională ca un jucător important în piaţa antinfecţioaselor, în acelaşi timp dezvoltându-şi nomenclatorul de produse cardiovasculare, produse pentru sistemul nervos central şi produse din alte clase terapeutice”, adaugă managerul.

Povestea de succes de la Antibiotice n-ar fi fost posibilă fără investiţiile masive care au permis cucerirea a zeci de pieţe externe.

„Antibiotice este prezentă în momentul de faţă în peste 60 de ţări de pe toate cele 5 continente şi exportăm atât nistatină ca substanţă activă cât şi forme farmaceutice finite”, spune Mihai Stoian, directorul de dezvoltare a afacerilor.

Exportator pe piața americană

Statele Unite, tărâm al făgăduinţei și pentru producătorii de medicamante, a fost cel mai greu de cucerit.

Mai sus de Statele Unite nu există o piaţă mai exigentă. Practic în momentul de faţă ne permitem să abordăm orice piaţă internaţională”, mai spune Mihai Stoian.

De-a lungul vremii, principalul producător român de antibiotice a trecut peste mai multe tentative de privatizare, în care se vorbea mai degraba de interesele imobiliare decat de cele de business. Fabrica deţine 50 de hectare de teren, evaluate la câteva sute de milioane de euro.

Cu statul acționar, toţi cei peste 1.400 de salariaţi și-au păstrat locul de muncă. De altfel, de-a lungul celor 57 de ani de existenţă, la Antibiotice au lucrat peste 10.000 de oameni, de la ingineri chimişti, la medici, farmacişti, fizicieni ori biologi.

„A dovedit că şi într-o firmă în care acţionaritul majoritar este al statului, dar managementul este performant, se poate crea performanţă. Cred că şi ăsta a fost unul dintre argumentele care a cântărit în stoparea unor procese de privatizare sălbatică”, afirmă Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

„Fabrica de sănătate” de la Iaşi are în prezent în portofoliu peste 160 de medicamente şi deţine cea mai complexă structură de fabricaţie din România. Pentru acest an îşi propune să exporte produse în valoare de de 23,5 milioane de dolari, adica un sfert din cifra de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri