RAPORT DE ȚARĂ. În Iași, spectacole culturale în spații informale au o tradiție veche

Data publicării:
07032013 20raport 20iasi 20cultura 20strada-53481

În timpul primului război mondial, George Enescu concerta în fața răniților din spitalele Iașului. La distanță de aproape un secol, spectacolele în mijlocul publicului au redevenit o atracție. Opera Națională din Iași deschide și închide stagiunile cu spectacole în aer liber foarte gustate de public, dar și de artiști.

„Și publicul a fost alături de noi în mod special, i-am simțit un public foarte cald și un public pe care eu îl iubesc foarte tare”, afirmă Beatrice Rancea, managerul Operei ieșene.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Într-adevăr, publicul devine un câștigător cert atunci când Opera sau Filarmonica decid să performeze în spații deschise: ieșenii mulțumesc și spun că se simt ca la Viena și mai așteaptă astfel de evenimente.

Filarmonica a experimentat şi ea ieșirea din sala de concert pentru a cânta într-un mare centru comercial din Iași.

„Nu este o noutate și încercăm să ne tragem publicul și este chiar foarte minunat acest loc, uitați-vă cât de generos este construit. Audiența este imensă, uitați-vă câtă lume se adună. Și, de ce nu? Din punctul meu de vedere, aceste concerte sunt extraordinar de benefice, ca să nu mai vorbim de faptul că aici avem o altă audiență decât cea din sala de concerte și mie îmi place acest lucru enorm de mult, de a putea face un cadou tuturor celor care se plimbă”, spune Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii din Iași.

Piese de teatru în cafenele

Dacă muzica clasică își face loc mai greu în spație neconvenționale, piesele de teatru încep să găsească un loc comun în cafenele sau în alte locuri în care publicul tânăr este nelipsit.

„Teatrul în cafeneaua mea este o tradiție de peste trei ani, facem acest lucru cu mare drag și asta pentru că vrem să popularizăm arta în rândul tinerilor. Teatrul în cafenea înseamnă un teatru mai aproape de public”, susține Alexandra Maftei, proprietarul unei cafenele.

Prezența în mijlocul publicului din cafenele este pentru actori o provocare.

„Este o nouă modă de a părăsi spațiul teatral și de a veni într-o cafenea unde avantajul este pentru noi ca actori că suntem mai aproape de public, dar este și un dezavantaj, că nu poți minți publicul”, spune actrița Ana Hegyi.

În cele patru orașe din județ nu sunt astfel de spectacole

Iașul este un centru cultural extrem de dinamic, din păcate, acest lucru este valabil doar în mediul urban.

„Ar trebui ca aceste concerte să vină și în județ, chiar dacă nu prea avem săli de spectacole. Probabil s-ar găsi o piață sau un alt loc public unde Filarmonica ar avea unde să își desfășoare concertele, iar oamenii din județ ar putea și ei să vadă acest gen de concert pe care, drept să vă spun, eu nu l-am văzut din liceu”, spune un ieșean.

Dincolo de granițele orașului, ecoul spectacolelor se stinge, deși public ar exista. În județ, în niciunul din cele patru orașe nu există posibilitatea organizării vreunui spectacol, iar o seară petrecută la cinematograf este doar o amintire din peroada comunistă. Pentru cei mai mulți, singurele distracții au mai rămas doar petrecerile câmpenești organizate de zilele localităților sau la evenimentele electorale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri