RAPORT DE ȚARĂ. La Măgurele (Ilfov) se va construi cel mai puternic laser din lume

Data publicării:
magurele

Măgurele reprezintă, fără doar şi poate, cartierul general al fizicii româneşti. Institutul de fizică şi-a luat un avânt aparte in anii 70, când localitatea stârneşte interesul fiului cel mare al soţilor Ceauşescu, Valentin. După Revoluţie, Măgurele intră într-un con de umbră pentru ca abia acum, două decenii mai târziu, să redevină un spaţiu de interes: la Măgurele se va contrui cel mai puternic laser din lume.

„Pe plan al cercetării științifice înseamnă așezarea României pe harta mondială a cercetării cu un centru major, recunoscut de mediul academic, de mediul cercetătorilor din întreaga lume, pe această fâșie a cercetărilor cu laser de mare putere”, spune prof. dr. Nicolae-Victor Zamfir.

Peste 200 de cercetători au lucrat la construirea unui aşa-zis caz ştiinţific. Ei şi-au imaginat, pe baza unor previziuni, ce aplicaţii va avea acest laser. 

„Putem merge şi spre legături cu SF. Poate că nu este chiar atât de exagerat. Forţa aceasta electrică, ce va acţiona asupra particulelor din care e făcută materia va fi atât de mare, încât fenomenele vor fi neobişnuite”, explică prof. dr. Nicolae-Victor Zamfir.

Laserul de la Măgurele va putea fi folosit în cercetări în medicină, farmacie, testarea de reactoare nucleare sau chiar în gestionarea deşeurilor radioactive.

„Cred că ELI înseamnă ceva pentru România, pentru Europa, iar dacă pentru Europa şi România înseamnă atât de mult, Măgurele este cel mai mare beneficiar. O localitate mică, cu 10.500 de locuitori, care din momentul ăsta are o perspectiva nu frumoasă, ci foarte frumoasă spre dezvoltare”, este de părere Narcis Constantin, viceprimarul oraşului Măgurele.

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri