Responsabili cu educaţia. Doi profesori din Iaşi, soţ şi soţie, oferă gratuit meditaţii pentru elevi săraci care dau examen la Facultatea de Medicină

Data publicării:
meditatii

Campania Digi24 „Responsabili cu educaţia” aduce exemplul a doi profesori din Iaşi, soţ şi soţie, care oferă gratuit meditaţii pentru elevi din familii sărace, care îşi doresc să urmeze Facultatea de Medicină. Şi reuşesc cu brio. Anul acesta, din cei 24 de elevi pregătiţi de ei, 16 au devenit studenţi, iar unii au fost admişi cu nota maximă.

Va trebui să cunoaşteţi corpul uman la milimetru, pentru că vârful bisturiului nu trebuie să atingă nici o structură care ar putea să provoace necazuri şi să afecteze sănătatea omului”, îşi prezintă doamna profesoară de biologie Niţa Nedea cursul de biologie. În tinereţe, şi ea, şi soţul Mircea Nedea visau că vor deveni medici. Destinul le-a trasat însă alt rost în viaţă.

Şi noi, în momentul în care am terminat liceul, am fi avut nevoie de ajutorul necondiţionat al unor profesori. De exemplu, şi eu şi soţul meu am fi dorit să fim medici astăzi.

E o chestie simpatică: mulţi nu au înţeles şi încă nu înţeleg de ce eu şi soţia facem aceste meditaţii gratuite”, spune Mircea Nedea.

Azi, ei sunt profesori de biologie şi fac pentru elevii lor ceea ce nu au putut face alţii pentru ei - îi ajută să îşi vadă visele împlinite. Patru ore pe săptămână, sâmbătă de sâmbătă, Niţa şi Mircea Nedea îi ajută pe câţiva elevi de clasa a XII-a să se pregătească pentru Facultatea de Medicină. Nu cer bani. Îi primesc însă doar pe copiii ai căror părinţi nu şi-ar permite să investească în pregătirea lor.

Toamna trecută, au început meditaţiile gratuite cu 35 de copii de la liceele din Iaşi. Dar pentru că profesorii nu sunt doar generoşi, ci şi foarte exigenţi, până la admiterea la facultate au mai rămas în grupa de pregătire doar 24 de tineri, considerând că ceilalţi nu au evoluat suficient ca nivel de cunoştinţe.

Eu, spre exemplu, la şcoală n-am avut un profesor atât de ambiţios cum e domnul profesor Nedea. Dacă nu luai o notă mare, plecai acasă şi nu-ţi era locul aici”, povesteşte studentul la Medicină Andrei Pantea.

Din cei 24 de tineri, 16 au intrat la Facultatea de Medicină din Iaşi, unde au concurat trei candidaţi pe un loc. După un an de pregătire, Emil Gălbeniţă a reuşit să ia nota maximă. „Nota aceasta, pentru mine, e ca un nou început. Aş putea spune că am avut nevoie de această notă. Aş vrea să merg pe două ramuri, aş vrea să practic neurochirurgia şi, de plăcere, endocrinologia”, spune proaspătul student.

Noi eram foarte mulţumiţi dacă, din cei înscrişi, nu aveam un număr, dar dacă din cei înscrişi ar intra măcar un elev pe baza muncii noastre. Rezultatele sunt extraordinar de bune, satisfacţia este enormă, n-aş putea să vă explic, n-am cuvinte să vă spun”, se bucură domnul profesor Nedea, explicând că „se poate să realizezi acest lucru, mai ales dacă ajungi la concluzia că atunci când ai o maturitate spirituală, poţi să împarţi din bunul tău şi celor din jur.

Rezultatele tinerilor pregătiţi de soţii Nedea confirmă că efortul necondiţionat al celor doi dascăli nu este zadarnic. Iar gestul celor doi profesori face ca tineri din medii sociale defavorizate să primească o şansă egală la educaţie cu cei care provin din familii cu posibilităţi materiale, în condiţiile în care o şedinţă de meditaţii costă în jur de 80 de lei.

Soţii Nedea se pregătesc pentru o nouă selecţie de elevi peste doar câteva zile. Prin elevii lor, visul celor doi profesori merge mai departe.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri