RAPORT DE ȚARĂ. Balta Suhaia, delta din județul Teleorman

Data publicării:
balta

Una dintre cele mai tinere arii protejate din ţara noastră, Lacul Suhaia, situat la nord de orăşul Zimnicea, face parte din reţeaua Natura 2000 (sit de protecţie specială avifaunistică) din iulie 2007 şi este recunoscut internaţional ca sit Ramsar, prin Convenţia Internaţională privind Zonele Umede, din iunie 2012.

Ca origine, Suhaia este un lac din lunca Dunării, în care se vărsă râul Călmăţui. Din anul 2004 Guvernul a declarat balta Suhaia arie protejată, iar din anul 2007 acest perimetru a căpătat statut de sit Natura 2000 ca arie de protecţie avifaunistica. În perimetrul ariei protejate îşi găsesc hrană şi îşi fac cuib zeci de specii protejate.

„Biotopurile acestei zone umede corespund cerinţelor de hrănire, cuibărire şi odihnă a unor specii de păsări de interes comunitar - călifarul, barza albă, barza neagră, egreta mică, egreta mare, chirighiţe de tot felul, neagră, cu obraz alb, cormoranul mic, raţa roşie şi nu în ultimul rând stârcii, numeroşi, galben, pitic, roșu”, explică Luiza Teodorescu, consilier arii protejate APM Teleorman.

O parte din lac a „supravieţuit" desecării parţiale, în scopuri agricole, a luncii Dunării din anii `60. Pentru elevii şi preşcolarii de orice vârstă care iubesc natura şi vor să cunoască mai bine mediul înconjurător, Agenţia pentru protecţia Mediului a înfiinţat un centru special de informare.

Am întocmit un set de măsuri de conservare, care se doreşte a fi luat şi aplicat în aria protejată. Am hotărât să interzicem uciderea, distrugerea, cu orice fel de metodă, a acestor specii de păsări de interes comunitar care sunt stipulate în directiva UE cu denumire directiva păsări”, a mai afirmat Luiza Teodorescu.

Multă vreme, habitatul păsărilor a fost supus exploatării şi incendierii ilegale a vegetaţiei palustre, ceea ce a condus la fragmentarea sa. Braconajul, în special în perioada de cuibărit a speciilor de interes, a fost şi el mult timp un pericol pentru acest paradis acvatic.

Acum, autorităţile au interzis aprinderea vegetaţiei stuficole, incendierea vegetaţiei lemnoase, stuf, păpuriş, precum şi perturbarea în perioada de cuibărire, hrănire, odihnă a speciilor de păsări de interes comunitar. Vizitele în aria protejată de la Suhaia sunt permise doar în grup organizat, cu acordul Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Teleorman.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri