RAPORT DE ȚARĂ. Orașul Zimnicea, reconstruit din temelii după cutremurul din 1977

Data publicării:
cutremur 77

Numele oraşului Zimnicea este legat de cutremurul din martie 1977. Distrugerile suferite atunci, fie din furia naturii, fie din inconştienţa autorităţilor vremii, au făcut oraşul să devină ceea ce e azi.

Era ora 21.22. 56 de secunde a trebuit ca 28 de clădiri din Capitală să se năruiască şi să ucidă 1454 de oameni. 33.000 de case au fost grav avariate, iar 7.000 de oameni au rămas pe drumuri.

Pagubele s-au ridicat la două miliarde de dolari. Întreaga lume a fost înmărmurită. Guvernele Occidentale, America şi Banca Mondială au sărit în ajutorul românilor.

Octavian Andronic era pe atunci ziarist la Informaţia Bucureștiului şi îşi aminteşte: „Primul comunicat dat de CC în seara respectivă vorbea despre lăcomia antreprenorilor capitalişti pentru că primul efect fusese al clădirilor vechi construite înainte de '40”.

Oraşele din sudul ţării, de la Alexandria la Slatina, au fost grav afectate. A fost lovită şi Zimnicea, locul în care parcă nu se întâmpla niciodată, nimic. Prim secretarul a „umflat” ştirea şi a raportat la centru distrugeri mai mari decât au fost în realitate.

Este o istorie legată de acest eveniement. În 4 martie 1977 în Casa de Cultură a oraşului Zimnicea avea loc plenara PCR, judeţeană, care urmă să îl aleagă pe primar. Şi în timpul acestei plenare are loc cutremurul, energia electrică este întreruptă şi în învălmăşeală asta, prim-secretarul care participă la această şedinţă vine la primărie şi de frică sună la București. Informează comitetul central că Zimnicea, în proporţia de 80%, este distrus de pe faţa pământului. Toată lumea este în mare alertă”, povestește Petrică Pârvu, primarul din Zimnicea.

Ceaușescu a ajuns de urgenţă la Zimnicea. Prim-secretarul a avut grijă să îl ducă doar în zona centrală, unde distrugerile erau majore. Atenţia acordată de Ceaușescu oraşului lovit avea să fie singura lui şansă de dezvoltare.

Apar reţele de apă, de canalizare legate de civilizaţie, asfalt, străzile principale, pentru că el gândea un oraş să se întindă pe 300 de hectare cu 52 de blocuri. Atunci apare primăria, casa de cultură, spitalul, construit cu fonduri alocate de statul austriac, liceul teoretic Zimnicea, făcut cu guvernul elveţian”, a mai spus actualul primar.

Nicolae Ceaușescu a vizitat toate locurile distruse şi s-a implicat personal în planurile de refacere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri