În sala de operaţie, alături de medicul Leon Dănăilă, supranumit "sculptorul de creiere"

Data publicării:
24 2003medicdanaila-56559

Supranumit şi „sculptorul de creiere”, medicul Leon Dănăilă, profesorul de la clinica de neurochirurgie vasculară a spitalului Bagdasar Arseni, a operat peste 40.000 de bolnavi: de la simpli oameni la şefi de stat şi de guverne din toată lumea. Medicul Leon Dănăilă a revoluţionat neourochirurgia românească, fiind primul medic care a operat cu ajutorul unui microscop. Şi asta acum 34 de ani.

În plus, profesorul a transformat o clădire în paragină în actuala clinică de neurochirurgie vasculară de la Bagdasar Arseni, unică în ţară, cu bani primiţi de la Banca Mondială, de la sponsori, dar şi din buzunarul său. Şi astăzi, la cei 80 de ani ai săi continuă să lucreze zi lumină, clinica fiind a doua sa casă.

Ajutor a primit si de la oamenii carora le-a salvat viata.

Tot timpul am renovat-o. Am operat şi întrebam pe fiecare <dom'le, ce meserie ai dumneata?> şi când prindeam un constructor, atunci îl rugam: <dom'le, ajută - mă să fac şi eu nişte operaţii la secţie”, povesteşte academician prof. dr. Leon Dănăilă.

Nu a cerut însă niciodată mai mult. Salariul de 2.400 de lei îi ajunge cât să trăiască decent. Şi chiar dacă a primit destule oferte de a lucra în străinătate, profesorul Dănăilă a preferat întotdeauna să rămână în ţară.

„Zic, dacă învăţ ceva, să ajut şi eu oamenii de la noi din ţară, că averea ... cât mănânci, mai mult nu poţi să mănânci, să te îmbraci mai mult un salariu îţi ajunge să faci faţă nevoilor zilnice. Nu am fost un adept al averii”, acestea sunt reperele vieţii lui Leon Dănăilă.

Şi nu a strâns averi. A ales să facă totul pentru pacienţii săi.

Neurochirurgul Leon Dănăilă a dezvăluit şi ce înseamnă în opinia sa tinereţe fără bătrâneţe: „Eu la aproape de 80 de ani am scris acum trei volume, operez, duc o activitate. Dacă nu duci nicio activitate, degeaba spui tinereţe fără bătrâneţe, dacă nu dai societăţii ceva eşti pierdut”.

Pe lângă zecile de mii de oameni pe care i-a vindecat, lasă moştenire şi 40 de cărţi publicate. Nu doar în neurochirurgie, ci şi în neuropsihologie, un alt domeniu care îl captivează. Iar dacă în România este mai puţin cunoscut, profesorul Leon Dănăilă figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului XX.

O echipă de filmare Digi24 l-a însoţit pe profesor chiar şi în sala de operaţie, acolo unde salva o viaţă şi a asistat la ceea ce pentru un om normal este echivalentul unei minuni. Pentru medicul Leon Dănăilă era doar o altă zi obişnuită de lucru.

Urmăriți portretul unui om special, dar şi întreaga poveste a medicului Leon Dănăilă în materialul video.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri