ROMÂNIA DIN PLIC. Pacienţii spun că personalul medical cere şpagă pentru aproape orice

Data publicării:
medici chiururgi operatie - GettyImages-71204760-2

O femeie din Vaslui şi-a făcut curaj anul trecut în februarie şi a reclamat la DNA că trei ginecologi ar cere bani în schimbul serviciilor medicale. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au organizat un flagrant. Unul dintre medici a primit bani de la un investigator sub acoperire, ca să efectueze o întrerupere de sarcină.

A pretins investigatorului suma de 1.600 de lei, în legătură cu îndeplinirea de acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv efectuarea, în cadrul Spitalului județean de Urgență Vaslui, a unei intreruperi de sarcină asupra unei persoane de sex feminin”, se arată în rechizitoriul depus la dosar.

Au urmat mai multe percheziţii, în urma cărora anchetatorii au descoperit că medicii făceau bani nu doar din şpaga pe care le-o cereau pacienţilor. Cele trei cadre medicale luau din spital materiale sanitare pentru cabinetele lor private. La acestea se adăugau şi internări fictive.

Din păcate, mulţi oameni văd şpaga doar din perspectiva celui care o ia, nu şi a celui care o dă.

Medicul Paul Botez, de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, a ajuns din postura de chirurg renumit în cea de inculpat pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, cerea sume uriaşe pentru montarea protezelor ortopedice care i-au adus celebritatea.

Declaraţiile martorilor: „Paul Botez i-a spus lui A.N. că fără 50 de milioane nu-l operează. Martorul denunțător a răspuns că are un pământ pe care-l va vinde să facă rost de bani”.

Medicul a fost ridicat de procurori în 2013, după ce i-ar fi cerut unui pacient suma de 5.000 de lei pentru o operație. Anchetatorii au găsit în biroul acestuia sume mai mari de bani în euro, dolari și chiar ruble.

La trei ani de la declanşarea scandalului, chirurgul profesează în continuare, pentru că judecătorii nu au dat încă niciun verdict. În ciuda anchetelor de corupţie, şpaga la doctor este în continuare nelipsită. Oamenii o privesc drept un lucru obişnuit şi, de cele mai multe ori, nu se gândesc că fac ceva ilegal şi chiar încurajează asemenea comportament din partea medicilor.

În noiembrie 2015 un medic chirug de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara a fost prins în flagrant în timp ce lua 3.000 de lei mită de la rudele unui pacient.

Potrivit anchetatorilor, medicul chirurg Caius Streian a primit de la rudele pacientului 1.000 de lei pentru o intervenție chirurgicală. Ulterior, acesta ar mai fi cerut 5.000 de lei, invocând faptul că starea pacientului este gravă, iar suma inițială nu este suficientă pentru operație.

Caius Streian a fost prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii Tribunalului Timiș l-au plasat pe doctor sub măsura controlul judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Instanța a mai stabilit că medicul nu-și mai poate exercita profesia atât timp cât se află sub control judiciar.

În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2015, în România au fost condamnaţi definitiv patru medici şi doi asistenţi medicali. Tot între lunile ianuarie şi octombrie, anul trecut, au fost trimişi în judecată 28 de medici, un manager de spital, un manager al serviciului public de ambulanţă, un statistician medical, doi asistenţi medicali şi doi infirmieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri