Un ieșean citește zece mii de cuvinte pe minut

Data publicării:
06032013 20iesean 20rapid-53257

Tânărul a ajuns la această performanță prin exerciţiu. Mai exact, gimnastică oculară, concentrare dar şi antrenament psihologic. Cel puţin aşa spune Ștefan Alexandrescu, care la 27 de ani reuşeşte să citească 10.000 de cuvinte într-un singur minut.

Era la liceu când şi-a dat seama că îşi poate folosi memoria lui fotografică. Aşa că a început să exerseze şi într-o lună a depăşit bariera de 1.000 de cuvinte. El spune că dacă are o zi liberă citeşte trei patru cărţi.

Ştefan a început să exerseze tehnicile de citire rapidă la 17 ani. Atunci, citea deja 3.000 de cuvinte pe minut şi reţinea, în detaliu, până la 70 la sută din conţinutul cărţii pe care o avea în faţă. Are și sfaturi pentru cei care vor să îi urmeze calea.

„Să nu mai privim cuvânt cu cuvânt, să mutăm ochii pe fiecare cuvânt în parte şi să facem în aşa fel încât să cuprindem cu privirea un întreg rând. Apoi un întreg paragraf, apoi o întreagă pagină”, explică Ştefan Alexandrescu.

Pentru că cei din jur priveau cu scepticism metoda sa, Ştefan a acceptat să fie supus unor teste. Aşa că a primit opt volume pe care le-a dat gata într-o oră.

„A fost un jurnalist care a ales el cărţile pe care trebuie să le parcurg în librării în vreme de o oră. Am ştiut să răspund, după cunoştinşele lui pentru că erau cărţi pe care el le-a ales pe sprânceană, cărţi pe care eu nu le cunoşteam”, spune Ștefan.

„Ca să ţin minte trebuie să scriu şi să citesc. Ca să ţin minte, trebuie să citesc încet. Eu nu pot citi decât încetul. Deci numai în ocazii cu totul deosebite aş putea citi repede”, afirmă prof. dr. univ. Stelian Dumistrăcel, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Dacă luăm în calcul că un om obişnuit citeşte în jur de 100 de cuvinte pe minut, Ştefan poate fi considerat un geniu, spun specialistii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri