Mircea Coșea despre salvarea Electroputere: Nu aș recomanda aici China

Data publicării:
mircea cosea 1

În opinia profesorului de economie Mircea Coșea, la Electroputere nu s-a făcut o privatizare. „Privatizările de atunci au fost niște scenarii de distrugere a economiei românești, pentru a crea o piață în avantajul altor țări, în principal europene, dar nu numai. România, la acea dată, în 1990, dacă ar fi urmat exemplul Poloniei, și anume o restructurare și o modernizare a industriei, putea să meargă mai departe cu anumite ramuri, printre care ramurile specifice zonei Craiova. Acolo aveam trei producții importante – avioane, locomotive, automobile. La locomotive a fost o mișcare absolut mafiotică”, a afirmat profesorul Mircea Coșea la Digi24.

El a arătat că pentru a supraviețui, e necesar ca Electroputere să producă și pentru piețe externe, cererea de pe piața internă fiind insuficientă. În plus, Electroputere trebuie să-și diversifice producția, trebuie să mai facă și altceva, a subliniat profesorul Coșea .

Pe de altă parte, o altă problemă e mâna de lucru calificată, pentru că au trecut mulți ani și mulți dintre muncitori au plecat sau au îmbătrânit. Trebuie să pregătim meseriași, nu sute de absolvenți cu facultate care nu au un loc de muncă, subliniază profesorul Coșea.

Nu este made by China, ci made in China

După părerea mea, Craiova rămâne un centru industrial important, dar într-o nouă viziune de management guvernamental, care deocamdată nu există, Craiova trebuie să devină și un centru nu numai de producție, ci și de cercetare-dezvoltare”, a afirmat Mircea Coșea. „Cred că va trebui să intre în colaborare sau în parteneriat cu o uzină puternică și cu o firmă puternică, cu o cercetare puternică. (...) Nu aș recomanda aici China. China deocamdată nu este într-un stadiu în care să producă ea, prin gândirea ei. Nu este made by China, este made in China încă, adică ei produc cu licența altora. Sunt producători care pot să dea licențe importante: în Statele Unite, iar în Europa sunt patru țări care ne pot (da) sau chiar cinci: Suedia, Elveția, Germania și Franța. Am putea adăuga și Italia, cu Torino, sunt și în Spania câteva producții, dar Suedia, Elveția, Germania și Franța rămân centre care gândesc tehnica și care ar putea să producă în România dacă nu un echipament complex, măcar părți componente”, a explicat Mircea Coșea.

Anul acesta nu se vor mai face disponibilizări

Economistul consideră că intrarea în UE a prins România nepregătită la unele capitole, cum ar fi piața concurențială și de aceea unele prevederi ale legislației europene sunt nepotrivite pentru situația României. „Mă gândesc cu anumită îngrijorare ce se va întâmpla cu actualul ajutor de stat pe care Guvernul îl dă întreprinderilor consumatoare de curent electric, pentru că e un ajutor de stat. Nu știu ce răspuns va primi de la Bruxelles, dacă este sau nu corect, dar într-un fel este un ajutor necesar, pentru că altfel producția n-ar fost competițională. Acest ajutor va fi suportat de populație, pentru că prețul la populație nu se va schimba”, punctează Mircea Coșea.

Întrebat dacă vor mai exista disponibilizări la Electroputere, Mircea Coșea a spus că anul acesta nu, pentru că este un an electoral. „Dacă vor mai avea comenzi și dacă va exista un management care să se zbată să aibă comenzi nu vor mai exista disponibilizări”, a spus profesorul Coșea. „Altfel, vor fi, pentru că din ce în ce mai mult, Uniunea Europeană ne impune și aici eficientizarea acestor activități, or prima, cea mai simplă, cea mai primitivă, dar cea mai uzitată în România cale de eficientizare este disponibilizarea. Din păcate”, a adăugat Mircea Coșea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri