ROMÂNIA FURATĂ. Iadul tuberculoșilor

Data publicării:
tbc bolnav

Mi-a fost afectat auzul şi acum trebuie să port aparate auditive ca să pot să înţeleg. Depresie şi anxietate. După un an şi ceva de la tratament, am avut un fel de hepatită toxică. Ficatul se încărcase foarte tare şi nu mai putea să proceseze substanţele astea şi a trebuit să fac un alt tratament şi pentru ficat”, povestește Ştefan Răduţ, 29 de ani, fost bolnav de tuberculoză.

„Toate medicamentele injectabile pentru tuberculoză afectează auzul şi rinichii”, spune Tudor, 23 de ani, bolnav de tuberculoză.

Anual, alţi 15.000 de români îngroaşă listele celor diagnosticaţi cu tuberculoză. Tudor are 23 de ani şi a aflat anul trecut de boală. România este în prezent pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul total de bolnavi de tuberculoză, la pacienţii noi şi la decese anuale din cauza TBC.

Lucrurile au izbucnit după Revoluţie. Practic, la începutul anilor '90, prin degringolada care a fost în tot sistemul de sănătate, mai ales în lipsa unui program coerent de combatere a tuberculozei”, spune Victor Olsavszky, şeful OMS România.

Situaţia s-a agravat în ultimii 25 de ani. Până în 2002, atunci când autorităţile au lansat programul naţional, nimeni nu ştia numărul exact al bolnavilor.

„Programul naţional actual, coerent lansat, a fost cam de prin anul 2002, iar rezultatele au început (...) să se vadă abia de prin 2005. 140 de cazuri la suta de mii de locuitori”, adaugă Victor Olsavszky.

România furată” vă arată, în această seară, de la ora 21.00, la Jurnalul de Seară, cum a fost transformată tuberculoza într-o afacere şi cine câştigă de pe urma ei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri