ROMÂNIA FURATĂ. Sănătate pe card - cine este vinovat pentru fraudele din sistem

Data publicării:
carduri de sanatate-3

Peste 18 milioane de români trebuie să beneficieze de aceste servicii şi, deşi bugetul creşte în fiecare an, sistemul medical de stat pică mereu la examenul normalităţii.

Cardul Naţional de Sănătate este ultima componentă a unei platforme informatice care trebuia să pună ordine, încă de acum opt ani, într-un sistem răvăşit de corupţie. De ce a fost amânat şi cine este de vină pentru fraudele din sistem, aflaţi în această seară, dintr-o investigaţie făcută de reporterii Digi24.

România este printre ultimele state europene care introduce un sistem informatic centralizat pentru gestionarea banilor din sistemul medical. La nivel guvernamental, discuţiile au început în anii '90, imediat după ce Ministerul de Interne a informatizat sistemul de evidenţă a populaţiei.

Lucian Duţă, fost preşedinte al C.N.A.S: „Nu există niciun sistem în România, public, care să cheltuiască cinci miliarde de euro cash. Să nu cumva să credeţi că fraudele astea, o parte dintre ele, nu sunt conexate cu politica”.

Abia în 2012 este dată în funcţiune prima componentă - Sistemul Informatic Unic Intregrat. Trei ani mai târziu, în 2015, cardul de sănătate, care trebuie să fie cheia de boltă a întregului sistem, se află în mijlocul unui scandal naţional. De ce a fost amânată implementarea acestuia şi ce grupuri de interese au câştigat de pe urma sincopelor din sistem, aflaţi la Jurnalul de Seară, de la ora 20:00, într-un nou episod al campaniei "România furată".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri