Cum se comportă un patriot? Răspunsul lui Matei, un elev de clasa a VII-a

Data publicării:
copil

Ce înseamnă 1 Decembrie pentru elevul Matei? „Este Unirea României, Unirea Mare, această Unire cred că a adus lucruri pozitive. Nu ştiu cum ar fi fost o Românie neunită”, spune Matei Trandafir, elev.

Dar ştie sigur altceva.

„Sunt patriot, dar a fi patriot nu înseamnă doar a zice că eşti patriot. Trebuie să dovedeşti asta prin ce faci. (Rep.: Tu cum o dovedeşti?) Cred că încerc să mă mulţumesc cu ce am, chiar dacă în România nu cred că poţi să fii 100% mulţumit”, răspunde el.

Este lecţia învăţată în primul rând de la bunicul, cel mai patriot român pe care îl ştie Matei. De pasul de la teorie la practică se ocupă cu grijă părinţii puştiului.

I-am explicat întotdeauna că patriotismul nu e o noţiune abstractă, ci are foarte mare legătură cu ceea ce eşti şi ceea ce faci”, afirmă Corin Trandafir, tatăl lui Matei.

Cred că trebuie neapărat să fie foarte corect şi în faptele lui şi în principiile lui şi să fie foarte constant cu ceea ce vrea să facă. Asta îl va defini ca adult”, adaugă Adina Trandafir, mama lui Matei.

În pragul adolescenţei, Matei vrea să înţeleagă tot mai mult din ceea ce vede la televizor şi citeşte pe internet. De la o vreme discută mult cu părinţii despre corupţie şi ne-a explicat ce a înţeles.

De exemplu, un poliţist care îţi cere bani, trebuie să îl denunţi. Pentru că dacă îl denunţi, probabil, va primi o sancţiune dacă există probe, şi, probabil, o să se convingă şi ceilalţi colegi că nu merită să faci puşcărie sau să fii dat afară ca să câştigi un ban în plus”, răspunde Matei.

Iar din evenimentele recente din viaţa publică, a mai înţeles ceva: că mulţi români vor să schimbe lucrurile care merg prost sau nu merg deloc în ţară. Cu câteva precizări: „Primul lucru este să nu îşi dorească lucrurile de la bun început, brusc. Al doilea lucru este să rămână optimişti şi să nu se dea bătuţi, şi al treilea lucru n-ar mai trebui să voteze pentru cine nu trebuie. Pentru că votul este ceva foarte preţios pe care nu îl poţi da oricui.”

Matei va avea drept de vot abia peste cinci ani. O să vadă atunci pe cine va vota. Deocamdată scrie o carte despre... viaţa în România, aşa cum o vede el acum. Titlul ales este "Liber pentru o vară". Pentru că atât durează vacanţa mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri