estiValul Digi | Paradisul culinar din Dobrogea

Data publicării:
platou peste 1

Cafeaua la nisip tătărească, foarte tare și aromată, este un răsfăț pentru împătimiții acestei băuturi.

De cum păşiţi într-un restaurant cu specific tătăresc, sunteţi serviţi cu o cafea la nisip. În timp ce o savuraţi, aveţi timp să vă hotărâţi ce mâncaţi la prânz.

„Noi tătarii avem foarte multe preparate delicioase și mai mult ca sigur turiștii nu știu preparatele, obiceiurile și noi încercăm să le punem în evidență și să le acordăm turiștilor posibilitatea de a degusta”, spune Beghim Leven, proprietarul unui restaurant cu specific tătăresc.

De pe masă nu lipsesc niciodată cobelte-ul, șerbetul sau ceaiul parfumat. În ceea ce privește mâncărurile, bucătăria tătarilor are foarte multe tocături și prăjeli. Cel mai cunoscut preparat este șuberecul, o plăcintă cu mentă şi carne.

„Noi aici pregătim un produs tătăresc numit șuberec, care se face din aluat compus din făină, sare și ouă. Se face potrivit, nici tare, nici moale, din care se fac bile rotunde mai mici şi se întind rotund. Pe jumătate din foaie se întinde carnea”, explică bucătăreasa Barbec Tasie.

Plecăm cu gustul minunat al bunătăților ce i-au bucurat și pe marii hani tătari și ne continuăm aventura culinară într-o cherhana. Primul popas îl facem la Agigea, pe malul mării.

„Ne lăudăm cu cel mai bun borș de pe litoralul romanesc, borș de pește lipovenesc, ne lăudăm cu cele mai bune icre, icrele de crap, ştiucă şi cu saramura de pește de Marea Neagră”, spune Dan Popa, administratorul localului.

Midiile pane, hamsiile, frigăruia de rapană, şalăul file, chefalul, dorada, zarganul la grătar sunt gata oricând să fie puse la preparat pe plita încinsă.

„Sincer le-aș recomanda tuturor să facă o deplasare și să vină și să încerce să mănânce şi altceva”, spune unul dintre interlocutori.

Preparate pescăreşti puteţi savura şi în Olimp, chiar pe malul apei. După ce vă hotărâţi şi îi spuneţi ospătarului ce vreţi să mâncaţi, peştii sunt aruncaţi pe plita încinsă şi în cel mai scurt timp ajung în farfuria dumneavoastră.

Ospătar: „Vă prezentăm un platou cu pește din Marea Neagră, renumitul calcan, zargan, stavrid la plită, barbun și câteva felii hamsie”.

Prețuri

Icre de ştiucă 80g - 21 de lei

Hamsie 200g - 21 de lei

Borş pescăresc - 17 lei

Lufar 100g - 16 lei

Calcan 100g - 29 lei

Rechin 100g - 17lei

Vatos(vulpe de mare) 100g - 29 lei

Guvide 100g - 10 lei.

„Au niște frigărui de pește demențiale, peștele pe plită îmi place foarte mult”, spune un client.

„Am fost în destul de multe locații la malul mării în afara României și pot să spun că midiile natur de aici bat tot ceea ce am servit până acum”, dă asigurări un altul.

Turismul gastronomic pe litoral s-a dezvoltat mult în ultimii ani și tot mai multe restaurante încearcă să-și facă un nume prin calitatea mâncărurilor din meniu.


Așteptăm să ne trimiteţi și poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro .


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri