Arena Națională nu poate primi aviz ISU

Data publicării:
arena nationala de sus


Actualizare 13:15. Declarații la Primăria Generală a Capitalei.

„Primăria Capitalei anunţă că Stadionul Arena Naţională nu poate fi deschis în următoarea perioadă în urma lipsei autorizaţiei de securitate la incendiu. Autorizatia nu poate fi emisă astăzi de ISU din cauză că nu există un agrement tehnic pentru materialul folosit în realizarea copertinei. Această situație, mă rog, obținerea avizului este o problemă cu care primăria se confruntă de trei ani de zile”, a declarat Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

„Aceste materiale ar fi trebuit, în opiina noastră, să fie în acord cu normele în vigoare. În momentul în care soluția tehnică a fost aceasta cu acest material ar fi trebuit să se știe că nu respectă normele în vigoare. Va începe un audit tehnico-financiar. Nu suntem noi în măsură să spunem ce plângeri se vor face”, a spus Victor Picu, consilier pe probleme de dezvoltare și investiţii.


Răzvan Sava spune că deocamdată nu există un act normativ și nu există norme astfel încât acest material să poată fi omologat în România. Edilul interimar a explicat că, în momentul în care s-a făcut proiectul Arenei Naționale, acoperișul ar fi trebuit să fie fix, din tablă. Însă, proiectul a fost schimbat și s-a decis ca acoperișul să fie mobil, dintr-un alt material. Astfel, în acel moment ar fi trebuit schimbat și proiectul și implicit obținut un nou aviz de la ISU.

Primarul general interimar susține că vechea administrație știa că nu va primi avizul ISU pentru acest tip nou de acoperiș și, cu toate acestea, a făcut recepția lucrării. Mai mult decât atât, a fost făcută și plata lucrărilor către constructor.

Deocamdată nu se știe dacă acest material din care este făcut acoperișul retractabil poate fi omologat în România.

Cel mai mare stadion din ţară a fost închis după tragedia din clubul Colectiv, la finalul lunii octombrie 2015. Neînţelegerile dintre Primăria Capitalei și pompieri vizează acoperişul. Materialul din care este confecţionată prelata trebuie să fie ignifug, spun pompierii. Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei susţin că acoperişul este acreditat, dar nu de legislaţia românească ci de cea germană. Cum nu este suficient pentru a putea primi acordul de funcţionare, pompierii au cerut noi teste, făcute de această dată în România.

Stadionul a fost inaugurat în septembrie 2011. De atunci, acoperișul a cedat de mai multe ori. În total, Primăria Capitalei a plătit pentru el 20 milioane de euro.

Până la remedierea problemelor sesizate de pompieri, porțile Arenei Naționale rămân închise. 13 milioane de euro a încasat Primăria Capitalei în cei patru ani de pe urma stadionului. Cheltuielile de întreţinere au fost însă duble, de 26 de milioane de euro. Costul total al ridicării noii arene a depăşit 234 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri